Apie Litgrid

Litgrid > Apie Litgrid > Atviri duomenys

Atviri duomenys

Apie atvirus duomenis
 
Atviri duomenys – tai duomenys, kuriuos bet kas gali laisvai naudoti, pakartotinai naudoti ir platinti, dažniausiai tenkinant reikalavimą nurodyti duomenų šaltinį ir reikalavimą pakartotinai naudoti duomenis tik tomis pačiomis sąlygomis.
 
Atviri duomenys yra vienas iš valstybės pažangos ir skaidrumo rodiklių. Organizacija, kuri atveria duomenis – didina pasitikėjimo ja ir skaidrumo kapitalą, linkusi keistis bei reaguoti į aplinką, didina savo visuomeninį indėlį bei sudaro prielaidas geriems verslo ir visuomenės santykiams, taip kartu netiesiogiai dalyvauja kuriant pridėtinę vertę.
 
Litgrid atvirų duomenų API (angl. Application Programming Interface) sąsaja sukurta darbui su Litgrid AB viešai publikuojamais duomenimis. Šio įrankio pagalba naudotojas gali pateikti užklausą ir gauti reikiamus duomenis, kuriuos vėliau gali panaudoti (kopijuoti, platinti, perdaryti) įvairiems procesams bei tikslams.
 
Litgrid AB įgyvendindama duomenų atvėrimo procesą įgyvendins sutvarkytų ir viešų naudojimui tinkamų duomenų rinkinių atvėrimą Litgrid tinklalapyje (https://www.litgrid.eu/). Rinkai aktualių duomenų dalis papildomai bus publikuojama ir Lietuvos atvirų duomenų portale (https://data.gov.lt/), kur duomenys pateikiami "Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė" organizacijos vardu.
 
Atvirų duomenų rinkiniams taikomi požymiai, atitinkantys Duomenų katalogo žodyno (angl. Data Catalog Vocabulary (DCAT)https://www.w3.org/TR/vocab-dcat/) reikalavimus:
1. Prieinamumas – duomenys prieinami neribojant Lietuvos Respublikos, kitų Europos Sąjungos valstybių narių, Europos ekonominės erdvės valstybių fizinių, juridinių asmenų, juridinio asmens statuso neturinčių subjektų ir (arba) jo filialų ir atstovybių, naudojančių atvirų duomenų rinkinius ir (ar) jų metaduomenis (toliau – duomenų naudotojai), šių duomenų panaudojimo tikslų ir apimties, bet laikantis reikalavimo pateikti informaciją apie duomenų šaltinį.
2. Automatinis nuskaitymas – atvirais formatais pateikti duomenys be papildomo apdorojimo nuskaitomi informacinių technologijų priemonėmis.
3. Neatlygintinumas – duomenys teikiami neatlygintinai arba už atlyginimą, apskaičiuotą, remiantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2018 m. sausio 10 d. nutarimu Nr. 45 „Dėl Atlyginimo už registro objekto registravimą, dokumentų teikimą dydžių apskaičiavimo ir atlyginimo už registro objekto registravimą, registro duomenų, registro informacijos, registrui pateiktų dokumentų ir (arba) jų kopijų, valstybės informacinių sistemų duomenų teikimą mokėjimo tvarkos aprašo patvirtinimo“.
4. Teisė naudoti be apribojimų – gautus duomenis galima be apribojimų pakartotinai naudoti, jungti su kitais duomenimis ir teikti tretiesiems asmenims.
 
Duomenų naudojimo sąlygos
 
Visos litgrid.eu API intelektinės nuosavybės teisės priklauso Litgrid AB.
Atviri duomenys, kurie yra laisvai prieinami per Litgrid AB prižiūrimą litgrid.eu API yra viešai prieinami, skirti nemokamam visuomeniniam naudojimui, kopijavimui, platinimui ir tolimesniam apdorojimui bet kokiems tikslams, tačiau būtina laikytis šių duomenų naudojimo sąlygų:
1) atviriems duomenims, nustatytas Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0) pakartotinio naudojimo licencijos tipas pagal tarptautinį „Creative Commons“ autorinių teisių modelį (https://creativecommons.org/licenses/?lang=lt). Jeigu konkrečiam duomenų rinkiniui yra taikomos specialios naudojimo sąlygos, jos bus aprašytos tam skirtame metaduomenų lauke. Prieš dirbant su atvirais duomenimis yra būtina susipažinti su licencijos sąlygų sąvadu;
2) atviri duomenys gali turi būti naudojami tik teisėtiems ir apibrėžtiems tikslams, visada laikantis gerų verslo praktikų dėl pakartotinio viešai prieinamų duomenų naudojimo;
3) atviri duomenys yra pateikiami tokie, kokie yra, nesuteikiant garantijų ir Litgrid AB neatsakant dėl tinkamos duomenų kokybės užtikrinimo ar atvirų duomenų panaudojimo konkrečiam tikslui;
4) Litgrid AB taip pat neatsako už jokius nuostolius ar žalą, susijusius su atvirų duomenų naudojimu, įskaitant ir negalėjimą jų naudoti, nepriklausomai nuo priežasties;
5) publikuojant, pakartotinai atkartojant ar kitaip naudojant atvirus duomenis yra būtina nurodyti, kad atvirų duomenų autorius (šaltinis) yra Litgrid AB.
6) publikuojant, pakartotinai atkartojant ar kitaip naudojant atvirus duomenis yra būtina laikytis tų pačių CC BY 4.0 licencijos tipo sąlygų.
 
Informacijos teikimas atvirų duomenų klausimais
 
Tais atvejais, kai turima pastabų ar pasiūlymų dėl publikuojamų atvirų duomenų, kyla klausimai atvirų duomenų panaudojimo ar dėl techninių galimybių, taip pat, jei yra poreikis dėl naujų aktualių duomenų atvėrimo galimybių, siūlome kreiptis siunčiant el. laišką su užklausa adresu [email protected]. Už duomenų atvėrimo procedūras ir įgyvendinimą bendrovėje yra atsakingas ITTAD Skaitmeninės plėtros centras.