Naujienos

2023-12-11

Baltijos jūros regiono elektros perdavimo sistemos operatorės padės Lietuvai, Latvijai ir Estijai sinchronizuotis su kontinentinės Europos tinklais

2023 gruodžio 8 d. Stokholme vykusiame Baltijos jūros regiono elektros perdavimo operatorių susitikime įtvirtintas regiono šalių palaikymas ir pagalba Lietuvos, Latvijos ir Estijos šalių operatorėms sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais procese, aptarti svarbiausi regiono energetikos projektai.
 
Susitikimo metu taip pat buvo aptariama elektros adekvatumo (pakankamumo) situacija regione ir bendradarbiavimo procesas rengiant pirmąjį Baltijos jūros baseino jūrinio tinklo plėtros planą (ONDP).
 
Trijų Baltijos šalių elektros energijos tinklas vis dar veikia sinchroniškai su Rusijos ir Baltarusijos sistemomis. Baltijos jūros regiono šalių perdavimo sistemų operatorių vadovai kartu išreiškia savo įsipareigojimą padėti Baltijos valstybėms šiame sinchronizacijos procese, kad 2025 m. pradžioje Baltijos šalių tinklas būtų sinchronizuotas su kontinentinės Europos tinklu.
 
Baltijos jūros regione šią žiemą, palyginti su 2022-2023 m., elektros energijos adekvatumo padėtis pagerėjo, o elektros energijos trūkumo rizika yra vietinės reikšmės ir nedidelė, bei mažesnė nei praėjusiais metais. Baltijos jūros regiono elektros perdavimo sistemos operatorės yra įsipareigojusios prireikus suteikti tarpusavio pagalbą.
 
Baltijos jūros regiono perdavimo sistemos operatorės prisidėjo prie pirmojo Baltijos jūros baseino jūrinio tinklo plėtros plano rengimo, kuris bus paskelbtas 2024 m. sausio mėnesį. Operatorės ir toliau bendradarbiaus siekdamos integruoti jūrų tinklus į planavimo procesus.
 
Baltijos jūros regiono šalių operatorių susitikimas – tai bendradarbiavimo formatas, vykstantis du kartus per metus tarp 8 Baltijos jūros regiono šalių (Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Danijos, Lenkijos, Vokietijos) atstovų ir Norvegijos, kaip stebinčiosios šalies.
 
Baltijos jūros regiono elektros perdavimo sistemos operatorės yra Estijos „Elering“, Latvijos AST, Lietuvos „Litgrid“, Švedijos „Svenska kraftnät“, Norvegijos „Statnett“, Danijos „Energinet“, Suomijos „Fingrid“, Lenkijos PSE ir Vokietijos „50Hertz“.