Naujienos

2022-05-05

„Litgrid“ skelbs naują elektros perdavimo linijos Vilnius-Neris rekonstrukcijos pirkimą

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ skelbs naują pirkimą 330 kV elektros perdavimo linijos Vilnius-Neris statybai. Naujas tiekėjų konkursas bus skelbiamas po to, kai bendrovės pirkimų komisija  baigė nuo 2021 m. vasaros vykdyto pirkimo procedūras laimėjusiam rangovui UAB „Žilinskis ir Co“ atsisakius pasirašyti sutartį.
 
Vilnius-Neris yra vienas iš Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projektų.
 
„Nepavykus surasti sprendimo su konkursą laimėjusiu rangovu, konkursą skelbsime iš naujo. Jį skelbdami atsižvelgsime į rinkos tendencijas ir pokyčius, įvertindami ir rangovų pateiktus siūlymus dėl projekto vertės. Pakartotinis pirkimas įtakos sinchronizacijos programos įgyvendinimo terminams neturės“, – teigia „Litgrid“ Sinchronizacijos centro vadovas Mindaugas Ivanavičius.
 
Planuojama 330 kV elektros perdavimo oro linija Vilnius-Neris, kartu su dar dvejomis linijomis (Lietuvos elektrinė-Vilnius ir Lietuvos elektrinė-Neris) aplink sostinę sukurs 330 kV žiedą, kuris užtikrins patikimą elektros tiekimą Vilniaus regione elektros perdavimo tinklus sinchronizuojant su kontinentinės Europos tinklais.
 
Nauja 59,7 km ilgio oro linija bus tiesiama nuo Vilniaus rajone, Nemenčinės seniūnijoje esančios Neries transformatorių pastotės iki Marijampolio seniūnijos, kur susijungs su esama 330 kV oro linija Vilnius-Molodečno. Nuo šio taško bus rekonstruojama 22,7 km esamos linijos atkarpa iki Vilniaus transformatorių pastotės Panerių seniūnijoje.
 
Šiuo metu jau baigta daugiau nei 40 proc. visų sinchronizacijai reikalingų darbų ir įgyvendinti 6 sinchronizacijos projektai. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas ir avarinio prisijungimo prie Lenkijos elektros sistemos bandymas bei Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.