Naujienos

2020-10-26

„Litgrid“ gavo informaciją dėl Astravo AE starto, yra pasirengęs stabdyti importą iš Baltarusijos

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ pirmadienį gavo Baltarusijos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Belenergo“ raštą, kuriame nurodoma, kad Astravo AE elektros gamybos pradžia numatoma laikotarpyje nuo lapkričio 1 iki 10 d. Įgyvendindamas Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių įstatymą, nuo Astravo AE elektros gamybos pradžios „Litgrid“ nustatys nulinį pralaidumą elektros importui iš Baltarusijos.
 
Apie gautą informaciją „Litgrid“ pirmadienį informavo rinkos dalyvius per „Nord Pool“ elektros biržos sistemą. Lietuvos perdavimo sistemos operatorius jau anksčiau yra pranešęs, kad nuo to momento, kai Astravo AE bandymų metu bus pagaminta ir fiziškai į tinklą pateikta elektros energija, importas iš Baltarusijos bus sustabdytas.
 
„Kaip jau esame skelbę anksčiau, gavę  informaciją apie elektros gamybos pradžią arba „Litgrid“ Sistemos valdymo centre užfiksavę realaus laiko duomenis, rodančius gamybą Astravo AE, iš karto nustatysime 0 MW pralaidumą komerciniams elektros srautams iš Baltarusijos. Atidžiai stebime situaciją ir esame pasiruošę imtis veiksmų“, – teigia Vidmantas Grušas, l. e. p. „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Astravo AE šiuo metu vyksta bandymų etapas, o komercinė pirmojo bloko gamybos pradžia numatoma 2021 m. Apie suteiktą leidimą gaminti elektrą bandymų metu Baltarusija paskelbė praėjusią savaitę.
 
Kaip numatyta Būtinųjų priemonių įstatyme, nuo Astravo AE veikimo pradžios Lietuva taip pat nesuteiks elektros rezervų Baltarusijai.
„Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė, Lietuvoje teikianti avarinio rezervo paslaugą, nėra pasiekiama Baltarusijos perdavimo sistemos operatoriui ir nebus naudojama Astravo reikmėms“, – sako V. Grušas.
 
Apie tai „Litgrid“ kitų BRELL sutarties šalių, tarp jų ir Baltarusijos, operatorius informavo dar liepos mėnesį, laišku dėl išėjimo iš normatyvinio avarinio rezervo susitarimo tarp BRELL operatorių.
 
Pati Lietuva rezervais apsirūpina per jungtis su Lenkija ir Švedija, bei Baltijos šalių rinkoje. Šią vasarą „Litgrid“ sėkmingai atliko dalies elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą, kurio metu didžiosios Lietuvos elektrinės veikė atskirai nuo BRELL žiedo.