Naujienos

2020-05-26

„Litgrid“ ir Lenkijos PSE susitarė dėl jūrinės elektros jungties statybų

 Šiandien, gegužės 26 dieną, Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo tinklo operatoriai „Litgrid“ bei PSE S.A. pasirašė „Harmony Link“ jungties projekto įgyvendinimo etapo bendradarbiavimo sutartį. Šia sutartimi abiejų šalių elektros perdavimo sistemų operatoriai įsipareigoja lygiomis dalimis prisidėti prie jūrinės jungties „Harmony Link“ įrengimo. Planuojama, kad ši jungtis bus pastatyta jau 2025-aisiais. Projekto vertė sieks apie 680 mln. Eurų.
 
„Tai yra jau antroji jungtis su mūsų strateginiais partneriais Lenkijoje. 2014 metais pradėjome pirmosios jungties su Vakarais - „LitPol Link“ - įrengimą ir ją pastatėme per du metus. Jos nauda rinkai akivaizdi. Džiaugiuosi, kad antroji jungtis bus jūrinė. Jos pastatymas taps lūžio tašku sinchronizacijos projekte ir mes iš esmės priartėsime prie strateginio Lietuvos tikslo – tapti energetiškai nepriklausomais nuo Rusijos ir susijungti su kontinentinės Europos elektros tinklais“, - sako „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas.
 
Pasak D. Virbicko, parengiamieji „Harmony Link“ darbai jau vyksta nuo 2019 metų pradžios. Iki 2020 sausio parengta trasos studija Baltijos jūroje, nuo 2019 m. gruodžio pradėti ir intensyviai vykdomi teritorijų planavimo darbai. 2020 kovą PSE ir „Litgrid“ paskelbė jūros dugno tyrimo pirkimo konkursą. Netrukus planuojama pasirašyti sutartį su inžinerinės kompanija dėl jungties techninių specifikacijų rengimo.
Šiandien pasirašytoje sutartyje operatoriai pasidalino atsakomybę už darbus, kuriuos atliks kiekviena šalis. „Litgrid“ bus atsakinga už HVDC kabelio rangos darbų pirkimą, rangovo atrinkimą ir dvišalės rangos sutarties pasirašymą ir įgyvendinimą. Lenkijos operatorius PSE bus atsakingas už HVDC keitiklių stočių Lietuvoje ir Lenkijoje rangos darbų pirkimą, rangovo atrinkimą, dvišalės rangos darbų sutarties pasirašymą ir įgyvendinimą.
„Harmony Link“ jungties projektinius sprendinius ir techninius parametrus „Litgrid“ ir PSE tvirtins bendru sutarimu.
 
Kiekviena šalis apmokės 100 proc. per jos teritoriją einančio sausumos kabelio įrengimo kaštų ir visus keitiklių stoties įrengimo kaštus, o jūrinės dalies kabelio įrengimo kaštus dalinsis per pusę. Operatoriai taip pat numato kartu pirkti projekto inžinieriaus paslaugas ir sudaryti trišalę paslaugų sutartį dėl projekto rangos darbų priežiūros.
 
Sutartyje taip pat apibrėžta ir jungties nuosavybė - Lietuvoje įrengtą keitikių stotį, sausumos kabelio ruožą ir 50 proc. jūrinio kabelio valdys “Litgrid”, o PSE S.A. nuosavybės teise valdys HVDC keitiklių stotį Lenkijoje ir taip pat sausumos kabelio ruožą Lenkijoje ir 50 % jūrinio kabelio. Sutartis galios iki „Harmony Link“ jungties eksploatavimo pradžios.