Naujienos

2021-06-11

Baltijos šalių elektros rinkos duomenys skelbiami naujai sukurtoje platformoje

Trys Baltijos šalių elektros sistemos perdavimo operatoriai – Lietuvos „Litgrid“, Latvijos AST ir Estijos „Elering“ – įdiegė naują Baltijos šalių elektros rinkos duomenų skelbimo platformą „Baltic Transparency Dashboard“. Naujasis sprendimas bus patogesnis rinkos dalyviams, o operatoriai turės daugiau lankstumo ir galės skelbti dar daugiau sistemos duomenų.
 
Naujoji Baltijos šalių rinkos informacinė platforma, pradėjusi veikti birželio pradžioje, pakeis esamą duomenų skelbimo sistemą „Baltic CoBA Balancing Dashboard“. Siekiant užtikrinti sklandų perėjimą prie naujos platformos, jos abi veiks iki šių metų rugpjūčio 15 d., o po to duomenų skelbimas ankstesnėje platformoje bus sustabdytas. Visi istoriniai duomenys jau perkelti į naują platformą ir bus prieinami rinkos dalyviams.
 
„Naujas sprendimas skirtas rinkos dalyviams lengviau ir greičiau pasiekti duomenis apie Baltijos šalių balansavimo rinką bei operatyviai priimti sprendimus pagal skelbiamus rezultatus. Naujoji platforma  išplės skelbiamos informacijos įvairovę papildant ją naujomis ataskaitomis, rodiniais ir skirtingais duomenų rinkiniais“, – teigia „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius Donatas Matelionis.
 
Naujoje sistemoje buvo pridėti anksčiau išskirtinai tik ENTSO-E rinkos informacinėje platformoje paskelbti duomenys apie nepasiekiamų pasiūlymų kiekį, taip pat informacija apie Baltijos šalių standartinio produkto „Baltic mFRR“ ir „Baltic ER mFRR“ aktyvavimo apimtį bei kainas.
 
Naujas sprendimas sukurtas rengiantis planuojamam balansavimo rinkos pokyčiui, kai Baltijos šalių balansavimo rinkai integruojantis su Europos rankinio dažnio atkūrimo rezervų (mFRR) balansavimo platformomis  ateityje bus pradėtas taikyti 15 minučių atsiskaitymo už disbalansą laikotarpis. Šiuo metu taikomas 60 minučių atsiskaitymo už disbalansą laikotarpis.
 
Nuoroda į „Baltic Transparency Dashboard“: https://baltic.transparency-dashboard.eu/
Nuoroda į ankstesnę sistemą „Baltic CoBA Balancing Dashboard“: https://dashboard.electricity-balancing.eu/