Naujienos

2023-01-05

Švedija pritarė „Harmony Link“ statybai jai priklausančioje zonoje Baltijos jūroje

 
Švedijos Karalystės vyriausybė suteikė leidimą Lietuvos jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ statybai savo išskirtinėje ekonominėje zonoje, informuoja Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“.
 
Nuolatinės srovės aukštos įtampos kabelis Švedijos išskirtinėje ekonominėje zonoje drieksis apie 15 kilometrų.
 
„Švedijos vyriausybės pritarimas „Harmony Link“ statybai yra dar vienas žingsnis į priekį įgyvendinant šį svarbų rinkų integraciją sustiprinsiantį projektą. Dar 2021 metas kartu su Lenkijos operatorės PSE jungtine projekto komanda kreipėmės į Švedijos Karalystę su paraiška šiam leidimui. Pačioje praėjusių metų pabaigoje jis buvo suteiktas”, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Leidimas jūrinių elektros perdavimo kabelių tiesimui yra būtinas pagal Švedijos Karalystės kontinentinio šelfo įstatymo nuostatas.
 
„Harmony Link“ jūrinė jungtis leis importuoti elektros energiją ir ją eksportuoti į vieningą Europos elektros rinką, tuo pačiu padidins mūsų elektros energijos sistemos patikimumą. 700 MW galios ir apie 330 kilometrų ilgio jungtis sujungs Darbėnų pastotę Kretingos rajone ir Žarnoviecų pastotę Lenkijos Pomeranijos regione. 
 
Parengiamieji „Harmony Link“ darbai vyksta nuo 2019 metų pradžios. Šiame projekte „Litgrid“ organizuoja kabelio viešąjį pirkimą, o bendrovės partneriai Lenkijos operatorė PSE organizuoja keitiklių stočių pirkimą. Sutartys su pirkimų nugalėtojais planuojamos pasirašyti iki šių metų balandžio.