Naujienos

2023-02-02

„Litgrid“ Šiauliuose atnaujina transformatorių pastotę: užtikrins tinklo patikimumą ir sinchronizacijos darbų tęstinumą

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ atnaujina Šiaulių transformatorių pastotės įrangą ir įrengs laikinąją jungtį. Šie darbai svarbūs siekiant užtikrinti sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais darbų tęstinumą ir elektros perdavimo tinklo patikimumą.
 
„Įgyvendinant valstybinės reikšmės sinchronizacijos projektus, labai svarbu atlikti ir kitus tinklo atnaujinimo darbus. Šiauliuose jau esame įrengę du naujus autotransformatorius, dabar dėmesį skirsime Šiaulių pastotės įrangos atnaujinimo ir laikinosios jungties įrengimo darbams. Modernizuota įranga dar labiau sustiprins elektros perdavimo tinklo patikimumą ir leis mums pradėti 330 kV Mūšos skirstyklos statybas. Laikinoji jungtis reikalinga, kad vykstant įrenginių rekonstrukcijai šalyje užtikrintume pastovų ir stabilų elektros tiekimą“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Būsimoji laikinoji jungtis Šiaulių pastotėje sujungs elektros perdavimo linijas Jelgava–Šiauliai ir Šiauliai–Kaunas, taip užtikrinant patikimą elektros perdavimą vykstant Šiaulių transformatorių pastotės 330 kV mikroprocesorinių relinės apsaugos ir automatikos įrenginių atnaujinimo darbams.
 
Šiuos darbus atliks UAB „Tetas“. Projekto metu jau sumontuota elektros perdavimo tinklų įranga bus atnaujinta, suderinta prijungimui prie tinklo ir paleista. Darbų pabaiga numatyta šių metų spalio mėnesį. Projekto vertė 970 tūkst. Eur.
Pastotės įrangą „Litgrid“ pradėjo atnaujinti dar 2018 m. lapkričio mėnesį. Tuomet konkursą laimėjusi AB „Energetikos tinklų institutas“ įgyvendino daugiau nei 80 proc. numatytų užduočių. Pernai metais nutrūkus sutarčiai, viešasis konkursas likusiems darbams buvo skelbiamas iš naujo.
 
330 kV skirstykla „Mūša“ yra vienas iš sinchronizacijos projektų, kurio įgyvendinimas padidins tiekimo patikimumą Lietuvos elektros sistemoje, taip pat užtikrins didesnius tarpsisteminius pralaidumus elektros rinkai su Švedija ir Latvija. Šiuo metu vyksta Joniškio rajone suplanuotos skirstyklos projektavimo darbai, statybos pabaiga numatyta 2025 m.
 
Iš viso jau įgyvendinti 6 sinchronizacijos projektai. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 metais.