Naujienos

2021-05-19

„Litgrid“ baigė 330 kV elektros linijos Vilnius-Neris teritorijų planavimą

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ užbaigė 330 kV elektros perdavimo linijos Vilnius-Neris teritorijų planavimą. Tai vienas iš strateginių projektų, būtinų Lietuvos elektros sistemos sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. Nauja linija reikšmingai sustiprins Vilniaus regiono elektros tinklą ir užtikrins patikimą tiekimą gyventojams ir verslui.
 
Vilniaus rajono savivaldybės taryba projekto inžinerinės infrastruktūros vystymo planą patvirtino balandžio 30 d. Šiuo metu jis yra įregistruotas ir paskelbtas Teritorijų planavimo dokumentų registre (TPDR).
„Šis sinchronizacijos projektas reikšmingai sustiprins Lietuvos elektros perdavimo infrastruktūrą ruošiantis sinchroniniam darbui su kontinentinės Europos tinklais. Vilnius–Neris, kartu su pernai rekonstruota linija Lietuvos elektrinė-Vilnius ir iki šiol veikiančia Lietuvos elektrinė-Neris, aplink sostinę sukurs 330 kV žiedą, kuris užtikrins patikimą elektros tiekimą Vilniaus regione elektros perdavimo tinklus sinchronizuojant su kontinentine Europa“, - sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
58 km ilgio nauja linija bus tiesiama nuo Vilniaus rajone, Nemenčinės seniūnijoje esančios Neries transformatorių pastotės iki Marijampolio seniūnijos, kur susijungs su esama oro linija Vilnius-Molodečno. Nuo šio taško bus rekonstruojama 23 km esamos linijos atkarpa iki Vilniaus transformatorių pastotės Panerių seniūnijoje.
 
Linijos projektavimo ir rangos darbų pirkimą planuojama paskelbti šią vasarą. Projektavimo darbų pradžia numatoma 2022 m., statybos darbai – 2023 m. Projekto pabaiga – 2025 m.
 
Kitas svarbus projektas, susijęs su linija Vilnius-Neris, yra Neries transformatorių pastotės rekonstrukcija. Ši rekonstrukcija yra vienas iš būtinų elementų siekiant užtikrinti saugų ir patikimą elektros tiekimą Vilniaus regionui. Šiuo metu vyksta šios pastotės rekonstrukcijos projektavimo ir rangos darbų pirkimas.
 
Linijos Vilnius-Neris statyba yra vienas iš 14 Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos projektų, kurie apima jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ statybą, esamos jungties „LitPol Link“ išplėtimą, pritaikant darbui su sinchroniniu režimu, 3 sinchroninių kompensatorių įrengimą, vidinių tinklų stiprinimą ir sistemos valdymo bei IT tobulinimą.
 
Šiuo metu 3 iš sinchronizacijos projektų jau yra įgyvendinti. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba ir 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija. Iš viso šiuo metu baigta daugiau nei ketvirtadalis visų sinchronizacijai reikalingų darbų.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.