Naujienos

2021-05-17

„Litgrid“ akcininkai pritarė jūrinės „Harmony Link“ jungties investiciniam sprendimui

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ praneša, kad gegužės mėnesio 17 dieną įvykęs neeilinis visuotinis akcininkų susirinkimas nusprendė pritarti „Harmony Link“ jungties statybos projekto įgyvendinimo etapo investiciniam sprendimui.
 
„Priėmus finansavimo sprendimą abiejose šalyse, Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatoriams bus sudarytos sąlygos toliau vykdyti projekto grafike numatytus darbus, įskaitant rangos etapo viešųjų pirkimų procedūrų inicijavimą. Tai sprendimas, atversiantis duris bendradarbiavimo susitarimo įgyvendinimui. Šiuo metu „Litgrid“ ir PSE vykdo „Harmony Link“ reikalingus teritorijų planavimo ir poveikio aplinkai vertinimo procesus, ruošia dokumentus kabelio ir keitiklių stočių statybos konkursams, tiriame jūros dugną kabelio tiesimui, „Litgrid” įsigijo sklypą keitiklių stoties statybai Darbėnuose. Šiemet jau baigta projekto įgyvendinimo studija“, - sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Lenkijos ir Lietuvos elektros sistemos operatoriai PSE ir „Litgrid“ susitarė dėl projekto įgyvendinimo modelio ir pasirašė bendradarbiavimo susitarimą (IPCA) 2020 m. gegužę.
 
2020 m. gegužę pasirašytoje sutartyje operatoriai pasidalino atsakomybę už darbus, kuriuos atliks kiekviena šalis. „Litgrid“ bus atsakinga už NSAĮ (nuolatinės srovės aukštos įtampos) kabelio rangos darbų pirkimą, rangovo atrinkimą ir dvišalės rangos sutarties pasirašymą ir įgyvendinimą. Lenkijos operatorius PSE bus atsakingas už NSAĮ keitiklių stočių Lietuvoje ir Lenkijoje rangos darbų pirkimą, rangovo atrinkimą, dvišalės rangos darbų sutarties pasirašymą ir įgyvendinimą.
 
„Harmony Link“ jungties projektinius sprendinius ir techninius parametrus „Litgrid“ ir PSE tvirtins bendru sutarimu. Kiekviena šalis apmokės 100 proc. per jos teritoriją einančio sausumos kabelio įrengimo kaštų ir visus keitiklių stoties įrengimo kaštus, o jūrinės dalies kabelio įrengimo kaštus dalinsis per pusę. Operatoriai taip pat numato kartu pirkti klientų atstovo paslaugas ir sudaryti trišalę paslaugų sutartį dėl projekto rangos darbų priežiūros.
 
Sutartyje taip pat apibrėžta ir jungties nuosavybė: Lietuvoje įrengtą keitiklių stotį, sausumos kabelio ruožą ir 50 proc. jūrinio kabelio valdys “Litgrid”, o PSE nuosavybės teise valdys NSAĮ keitiklių stotį Lenkijoje ir taip pat sausumos kabelio ruožą Lenkijoje ir 50 % jūrinio kabelio. Sutartis galios iki „Harmony Link“ jungties eksploatavimo pradžios.