Naujienos

2023-11-29

Baltijos šalių elektros perdavimo operatorės baigė visas paspartintos sinchronizacijos studijas

 
Lenkijos energetikos instituto Gdansko skyrius kartu su Baltijos šalių ir Lenkijos elektros perdavimo operatorėmis „Litgrid“, AST, „Elering“ ir PSE baigė studijas, skirtas įvertinti technines galimybes ankstesnei sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. Studijų rezultatai rodo, kad sinchronizacija 2025 metų vasarį yra saugi ir techniškai įmanoma.

Rengiantis Baltijos šalių sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais 2025-ųjų vasarį, visais nagrinėtais scenarijais užtikrinamas sistemos stabilumas, rodo Lenkijos energetikos instituto Gdansko skyriaus atlikta elektros energetikos sistemos stabilumo studija.
„Pirmines studijų išvadas gavome vasaros pradžioje, o dabar tyrimai buvo visiškai pabaigti, atlikus papildomus skaičiavimus 2025 metams. Kartu su Estijos, Latvijos, Lenkijos elektros perdavimo operatorėmis nuosekliai ir kruopščiai išanalizavome elektros sistemos stabilumo studijos rezultatus. Pagrindinė žinia nesikeičia – sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais 2025-ųjų vasarį yra saugi“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ vadovas.  

Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“, AST ir „Elering“ šių metų rugpjūtį pasirašė susitarimą dėl ankstesnės sinchronizacijos datos. Pagal susitarimą, atsijungimas nuo Rusijos valdomos sistemos ir prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų įvyks 2025 m. vasarį. Iki tol Baltijos šalių operatorės vykdo likusius sinchronizacijai svarbius projektus.

Iš viso „Litgrid“ įgyvendino jau 7 sinchronizacijos projektus. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas, Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas ir Lietuvos izoliuoto darbo bandymas.

Baltijos šalių ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatorių įgyvendinami sinchronizacijos projektai iš dalies finansuojami Europos Sąjungos lėšomis iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės.