Inovacijos

Litgrid > Inovacijos > 1 MW baterija

1 MW baterija

„Litgrid“ 2021 m. rugsėjo-gruodžio mėn. atliko pirmosios Baltijos šalyse prie elektros perdavimo tinklo prijungtos 1 MW baterijos bandymus ir ištestavo šio įrenginio teikiamas galimybes. Vilniaus transformatorių pastotėje (TP) sumontuota 1 MW galios ir 1 MWh talpos baterija yra pirmasis tokio tipo pilotinis įrenginys regione. 
 
Šis unikalus „Litgrid“ projektas, pirmoji Baltijos šalyse prie elektros perdavimo tinklo prijungta 1 MW baterija, triumfavo didžiausiuose Europoje atsinaujinančios energetikos apdovanojimuose „The Smarter E Award“ – jam atiteko „Išskirtinio projekto“ kategorijos nugalėtojo titulas. Projektas taip pat nominuotas ir laimėjo prestižinių apdovanojimų „Platts Global Energy Awards“, proveržio tinkle (angl. Grid Edge) kategorijoje.
 
1 MW baterijos tiekėjas – energijos kaupimo technologijų bendrovė „Fluence“, įsteigta kompanijų „Siemens“ ir „AES“. Baterijos bandymai vyko pagal gamintojų ir „Litgrid“ parengtą bandymų programą. Bandymų metu baterija buvo prijungta prie Vilniaus TP 10 kV skirstyklos.
 
„Litgrid“ specialistai realiomis Lietuvos elektros energetikos sistemos veikimo sąlygomis išbandė baterijos galimybes atlikti daugiau nei dešimt skirtingų perdavimo tinklo funkcijų. Buvo patikrinta galimybė vietoje ir per nuotolį valdyti baterijos galią, išbandytas jos efektyvumas, avarinės galios funkcija, dažnio valdymo funkcijos, sintetinės inercijos atsakas, įtampos valdymo funkcija, izoliuoto darbo veikimas energiją tiekiant Vilniaus TP savosioms reikmėms ir dar daug kitų.
 
Bandymai patvirtino, kad 1 MW baterija gali prisidėti prie elektros sistemos parametrų valdymo ir užtikrinti dar sklandesnį darbą. Baterijos valdymo komandos apdorojimo laikas siekė 0,087 sekundės, o visiškas persijungimas iš įkrovimo į generavimą truko dar trumpiau – 0,07 sekundės. Tai iš esmės atitinka relinės apsaugos suveikimo laikus.
 
Pilotinio 1 MW baterijos projekto įgyvendinimo metu buvo sudarytos baterijų prijungimo prie „Litgrid“ tinklo sąlygos bei suformuoti siūlymai techninėms specifikacijoms, kurių pagrindu būtų nustatyti reikalavimai naujoms prie perdavimo tinklo jungiamoms baterijų sistemoms. Projekto metu taip pat sudarytas baterijos matematinis modelis, leidžiantis simuliuoti baterijos veikimą.
 
„Platts Global Energy Awards“ apdovanojimų akimirka
 
 
Kviečiame žiūrėti vaizdo įrašus apie projekto eigą.
 
Baterijos bandymų pradžia:
 
Bandymų rezultatai:
 
 
 
„The smarter E AWARD apdovanojimų ceremonija
 
 
Be jau įrengtos pilotinės „Litgrid“ 1 MW baterijos, kita „EPSO-G“ grupės bendrovė „Energy cells“, į Lietuvos perdavimo tinklą integruos energijos kaupimo įrenginių sistemą, kurios bendra suminė galia ir talpa sieks 200 megavatų (MW) ir 200 megavatvalandžių (MWh). Keturis po 50 MW galios ir 50 MWh talpos energijos kaupimo įrenginių parkus „Energy cells“ įrengs Vilniuje, Šiauliuose, Alytuje ir Utenoje. Energijos kaupiklių sistema tarnaus kaip momentinis izoliuoto darbo energijos rezervas ir užtikrins patikimą, stabilų Lietuvos elektros energetikos sistemos darbą iki sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, o ateityje prisidės prie sparčios augančių atsinaujinančių energijos šaltinių integracijos.
 
Norinčius išbandyti 1 MW bateriją arba apie ją sužinoti daugiau, kvečiame registruotis į specializuotą seminarą: registracija.