Naujienos

2021-01-12

„Litgrid“ baigė Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimo etapą: įjungtos Utenos ir Ignalinos AE 330 kV skirstyklos

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ baigė svarbų etapą projekte „Šiaurės rytu tinklo optimizavimas ir paruošimas sinchroniniam darbui su kontinentinės Europos tinklais“. Paskutinėmis praėjusių metų dienomis po rekonstrukcijos įjungtos Utenos ir Ignalinos AE transformatorių pastočių 330 kV skirstyklos.
 
Praėjusią savaitę taip pat įjungtas ir Utenos 330 kV galios autotransformatorius, šią savaitę planuojama analogišką įrenginį įjungti ir Ignalinos AE pastotėje, užbaigiant visus projekto darbus 330 kV tinkle. Toliau projekte bus atliekami senų įrenginių griovimo, 110 kV skirstyklų rekonstrukcijos darbai. Projektą planuojama užbaigti iki šių metų pabaigos.
 
„Šiaurės Rytų perdavimo tinklo mazgas vis dar glaudžiai susijęs su uždaryta Ignalinos atomine elektrine. Šiuo projektu siekiame šią perdavimo tinklo dalį pertvarkyti, pritaikyti veikimui atsijungus nuo IPS / UPS sistemos ir pradėjus darbą sinchroniniu režimu su kontinentinės Europos tinklais. Praėjusiais metais jau atlikome kelis labai svarbius veiksmus projekte: į Lietuvos elektros energetikos širdį Elektrėnuose perkėlėme ir sėkmingai paleidome valdomą šuntinį reaktorių bei atjungėme ir išardėme pirmąją iš 5 mus su Baltarusijos sistema jungusių elektros linijų. Toliau kryptingai dirbame įgyvendindami visus su sinchronizacija susijusius projektus, siekdami sėkmingo prisijungimo 2025 metais“, – sako Gerda Krasauskė, „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros direktorė.
 
750 kV  linijos, jungusios uždarytą Ignalinos atominę elektrinę su kogeneracine jėgaine Minske, atjungimo ir išardymo darbai buvo atlikti dar 2019 m., statybos užbaigimo procedūros baigtos praėjusiais metais. Ši linija unikali tuo, kad buvo dvigubai galingesnė nei kitos Lietuvos perdavimo tinkle naudojamos aukštos įtampos linijos. Pernai vasarą Lietuvos elektrinės transformatorių pastotėje taip pat buvo įjungtas 330 kV, 180 MVAr valdomas šuntinis reaktorius. Vienintelis tokios galios įtampos reguliavimui skirtas įrenginys Lietuvoje, 2019 m. buvo demontuotas ir išvežtas iš Ignalinos AE transformatorių pastotės.
 
Viso Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimo projekto vertė yra 23,92 mln. Eur. Projektas turi ne tik strateginę, bet ir ekonominę naudą: optimizavus perdavimo sistemos darbą ne tik padidės elektros tiekimo patikimumas regione, bet ir sumažės tinklų išlaikymo sąnaudos.
 
Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas – vienas iš 14 Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos projektų. Iki šiol „Litgrid“ jau baigė tris iš šių projektų: Bitėnų skirstyklos išplėtimą, 110 kV linijos Pagėgiai–Bitėnai statyba ir 330 kV linijos Lietuvos elektrinė–Vilnius rekonstrukcija.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Parengti Lietuvos elektros energetikos sistemą atjungimui nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų ir veikti sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis žemyninės Europos valstybėmis planuojama 2025 m.