Naujienos

2022-05-05

„Litgrid“ pirmojo ketvirčio rezultatai: užtikrintas perdavimo patikimumas ir strateginių projektų įgyvendinimas

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pirmąjį šių metų ketvirtį įvykdė veiklos tikslus, užtikrindama patikimą elektros energijos perdavimą ir tęsdama strateginių projektų įgyvendinimą. Rezultatams įtakos turėjo sumažintos reguliuojamos veiklos paslaugų kainos bendrovės klientams ir dėl elektros energijos rinkos kainų reikšmingai padidėjusios technologinės sąnaudos.
 
„Pirmąjį šių metų ketvirtį pasiekėme užsibrėžtus tikslus patikimo elektros tiekimo, strateginių projektų ir inovacijų srityse. Elektros tiekimo patikimumo rodikliai reikšmingai viršijo numatytus tikslus – nuolatinė tinklo priežiūra užtikrino minimalų tiekimo nutrūkimų skaičių, patikimai veikė tarpsisteminės jungtys. Tęsiame sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projektus: šių metų pradžioje pradėjome dviejų svarbių 330 kV linijų – Darbėnai-Bitėnai ir Kruonio HAE-Bitėnai – statybos rangos darbus, taip pat su partneriais užsitikrinome papildomą ES finansavimą sinchronizacijos darbams. Reaguodami į Rusijos agresiją prieš Ukrainą, kartu su Estijos ir Latvijos elektros perdavimo operatoriais sumažinome sisteminių jungčių su Rusijos pralaidumus, taip apribodami elektros importą iš Rusijos į Baltijos šalis. Baigėme prie perdavimo tinklo prijungtos 1 MW baterijos bandymus. Šis projektas kloja pamatus ateities energetikai Lietuvoje, o mes esame pasiruošę prie tinklo jau netrukus prijungti daug didesnės galios energijos kaupiklius iki 2022 metų pabaigos“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
Šių metų pradžioje bendrovė taip pat baigė transformatorių pastočių atnaujinimo projektą, kurio metu „Litgrid“ įrengė naujus arba perkėlė galios autotransformatorius dešimtyje transformatorių pastočių. Elektros perdavimo tinklas sustiprintas regionuose, kuriuose auga perduodamos energijos kiekis, kitur – optimizuotas, pailgėjo numatomas pagrindinių pastočių įrenginių tarnavimo laikas.
Palyginti su praėjusių metų pradžia, perduotos energijos kiekis beveik nepasikeitė: 2022 m. pirmąjį ketvirtį perduota elektros energija šalies poreikiams siekė 2,886 TWh, 0,4 proc. mažiau nei 2021 m., kai perduota 2,897 TWh.
 
Tiekimo patikimumas
 
Per 2021 m. I ketvirtį AIT (nutraukimų vidutinė trukmė) rodiklis siekė 0,083 min., o ENS (neperduotos energijos kiekis) rodiklis sudarė 2,956 MWh. Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos 2022 m. bendrovei iškeltuose tiksluose numatyta, kad AIT per visus metus turi neviršyti 0,934 min., o ENS – 27,251 MWh.
Tarpsisteminių jungčių su Švedija („NordBalt“) ir Lenkija („LitPol Link“) bendras prieinamumas pirmą ketvirtį atitinkamai buvo 100% ir 99,9%.
 
Finansiniai rezultatai
 
2022 m. pirmą ketvirtį Litgrid pajamos siekė 67,8 mln. eurų. Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu jos buvo 9,6% didesnės. Nors pajamos už elektros perdavimą ir sistemines paslaugas mažėjo dėl mažesnių reguliuojamų kainų, pajamų augimą lėmė beveik dvigubai išaugusios disbalanso ir balansavimo elektros energijos pajamos. Pastarosios išaugo dėl didesnių elektros rinkos kainų, tačiau tai neturėjo įtakos pelningumui, kadangi šios pajamos dengia dėl kainų augimo taip pat dvigubai padidėjusias balanso ir balansavimo elektros energijos sąnaudas.
2022 m. pirmo ketvirčio bendrovės pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) buvo 3,4 mln. eurų ir palyginti su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu sumažėjo 16 mln. eurų. 2022 m. pirmo ketvirčio grynasis nuostolis buvo 2 mln. eurų (2021 m. pirmą ketvirtį grynasis pelnas – 11,5 mln. eurų). Nuostolį lėmė  dėl padidėjusių elektros energijos kainų 2,7 karto iki 17,6 mln. eurų išaugusios technologinių nuostolių kompensavimo sąnaudos.
 
„Litgrid“ 2022 m. trijų mėnesių investicijos siekė 5,3 mln. eurų, iš jų 49 proc. skirta strateginiams ir valstybei svarbiems elektros energetikos projektams įgyvendinti, 51 proc. – perdavimo tinklo rekonstrukcijai ir plėtrai ir veiklos palaikymui.