Naujienos

2019-10-14

Nuo rytų į vakarus: iš Ignalinos atominės elektrinės transformatorių pastotės išgabentas ypatingas įrenginys

Stiprinant Lietuvos energetikos sistemą ir ruošiant ją sinchroniniam darbui su Europos elektros tinklais, perdavimo operatorius „Litgrid“ iš Ignalinos atominės elektrinės transformatorių pastotės į Elektrėnus perkėlė itin galingą įrenginį – 180 MVar galios valdomą šuntinį reaktorių. Išgabenus jį iš Ignalinos AE transformatorių pastotės, ji nebedalyvaus tarpsisteminių galios srautų su Baltarusijos sistema valdyme.
Šuntinis reaktorius yra skirtas užtikrinti elektros energijos tiekimo kokybę valdant įtampą ir reguliuojant reaktyviąją galią aukštosios įtampos perdavimo tinkle. Tokie įrenginiai yra statomi tose elektros perdavimo sistemos vietose, kur poreikis valdyti įtampą yra didžiausias.
„Šis itin galingas įrenginys pergabentas nuo rytinės mūšų šalies sienos į centrą. Būtent čia Lietuvai prisijungus prie Vakarų Europos elektros tinklų ir po 80 metų pertraukos savarankiškai valdant sistemą, jis veiks efektyviausiai ir naudingiausiai. Tai ir simboliškas veiksmas judant sinchronizacijos su Europa link, ir dar vienas žingsnis stiprinant ir atnaujinant mūsų šalies perdavimo tinklus,“ – sako perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas.
Reaktoriaus transportavimo svoris – 207 t, o užpildytas veikiantis reaktorius sveria beveik 300 t. Įrenginys į Lietuvos elektrinės 330 kV skirstyklą atgabentas geležinkeliu. Be šio reaktoriaus, Lietuvos sistemoje veikia dar 10 mažesnės galios šuntinių reaktorių, tačiau jie nėra reguliuojami, o jų įtaka - lokali.
Šuntinis reaktorius kartu su susijusiais įrenginiais iš Ignalinos AE pastotės perkeltas į 330 kV Lietuvos elektrinės skirstyklą įgyvendinant projektą „Šiaurės rytų Lietuvos (ŠRL) elektros perdavimo tinklo optimizavimas ir paruošimas sinchroniniam darbui su kontinentinės Europos energetikos sistema“.
Projekto tikslas – paruošti ŠRL tinklą darbui sinchroniniu režimu su Vakarų Europa, atskiriant iki šiol integruotas 330 kV oro linijas su kaimyninėmis Latvijos ir Baltarusijos sistemomis. Įgyvendinant projektą jau demontuota 750 kV linija, jungusi Ignalinos AE pastotę su Baltarusija. Taip pat numatyta rekonstruoti dvi 330 kV transformatorių pastotes Ignalinoje ir Utenoje.
Projektas turi ne tik strateginę, bet ir ekonominę naudą. Optimizavus perdavimo sistemos darbą ne tik padidės elektros tiekimo patikimumas regione, bet ir sumažės tinklų išlaikymo sąnaudos.
Tai – vienas iš 14 Vyriausybės patvirtintų sinchronizacijos projektų. Į sąrašą įtraukti projektai yra laikomi neatsiejama sinchronizavimo projekto dalimi ir kiekvienam iš jų visa apimtimi taikomi sinchronizavimo įstatyme nustatyti reikalavimai, suteiktos išimtys ir priskirtas ypatingos valstybinės svarbos projekto statusas.