Naujienos

2020-12-31

Elektros energetika 2020-aisiais: 11 įvykių, užtikrinusių saugumą, efektyvumą ir pasiruošimą ateičiai

Naujas elektros energetikos sistemos valdymo centras, greitesnis klientų prijungimas prie tinklo, pasiruošimo sinchronizacijai su Vakarų Europos elektros tinklais sutartys, finansavimas ir konkretūs darbai, artimiausių dešimtmečių tendencijų studija – tai tik keletas reikšmingiausių 2020 metų Lietuvos elektros energetikos rinkos įvykių. Elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ pristato 11 svarbiausių įvykių elektros energetikos sistemai 2020 metais.
 
1. Vasaris. Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatoriai sutarė dėl bendros veiklos modelio
Lietuvos „Litgrid“, Estijos „Elering“ ir Latvijos AST susitarė dėl regioninio bendradarbiavimo modelio, padėsiančio trims Baltijos šalims veikti drauge ir kartu įgyvendinti svarbius sinchronizacijos su Vakarų Europos elektros tinklais projektus greičiau, efektyviau ir mažesnėmis sąnaudomis. Operatoriai drauge kurs dažnio stabilumo vertinimo sistemą (FSAS), Baltijos valdymo bloką, ir atliks regioninį izoliuoto darbo bandymą, leidusį patikrinti, kaip trys Baltijos šalys yra pasiruošusios savarankiškai valdyti sistemos dažnį. Lietuva, Latvija ir Estija prisijungti ir dirbti vienu dažniu su žemyninės Europos elektros tinklais ketina 2025 metais, bendra sinchronizavimo projekto vertė yra 1,6 mlrd. eurų.
 
2. Kovas. Atidarytas naujas elektros perdavimo sistemos valdymo ir duomenų centras
Užbaigus sinchronizacijos projektą, naujasis valdymo centras užtikrins stabilų ir saugų šalies energetikos sistemos darbą bei energijos perdavimo srautų valdymą, taip pat aukštesnį fizinės bei kibernetinės saugos lygį. Tai yra kertinis instrumentas įgyvendinant energetinę šalies nepriklausomybę, kadangi Lietuva iš Vilniuje veikiančio centro pagaliau galės savarankiškai valdyti energetikos sistemos dažnį. Iki šiol jis yra valdomas iš Maskvos, nes Baltijos šalys yra bendroje sinchroninėje sistemoje kartu su Rusija ir Baltarusija.
 
3. Gegužė. Sutartis su Lenkija dėl „Harmony Link“ jungties
„Litgrid“ ir Lenkijos elektros perdavimo tinklo operatorius PSE pasirašė „Harmony Link“ jungties projekto įgyvendinimo etapo bendradarbiavimo sutartį, kuria operatoriai įsipareigoja lygiomis dalimis prisidėti prie jūrinės jungties įrengimo. Parengiamieji „Harmony Link“ darbai jau vyksta nuo 2019 metų pradžios, o užbaigti jungtį numatoma jau 2025-aisiais. Projekto vertė – apie 680 mln. eurų.
 
4. Birželis. Parduotas „Duomenų logistikos centras“
„Litgrid“ ir „Ignitis grupė“ pasirašė akcijų pirkimo-pardavimo sutartį su „Quaero Capital“ valdomu infrastruktūros investiciniu fondu dėl UAB „Duomenų logistikos centro“ (DLC) pardavimo. Sandoris, kurio vertė siekia 10,1 mln. eurų, atliktas siekiant atskirti energetikos sektoriui nebūdingą veiklą ir išgryninti veiklos sritis. DLC priklauso duomenų centras „Data INN“, taip pat kartu su partneriais įmonė valdo tarptautinius duomenų perdavimo tinklus.
 
5. Liepa. Užbaigta linijos Pagėgiai–Bitėnai statyba
Liepos mėnesį „Litgrid“ ketvirčiu anksčiau nei planuota užbaigė 110 kV elektros perdavimo linijos Pagėgiai–Bitėnai statybą. Nauja linija padidino elektros energijos perdavimo patikimumą Pagėgių savivaldybės ir viso Vakarų Lietuvos regiono elektros vartotojams. Į 17,1 km ilgio liniją investuota daugiau nei 5 mln. eurų. Iš keturiolikos Vyriausybės patvirtintų sinchronizacijos projektų, šis buvo jau antrasis įgyvendintas.
 
6. Rugpjūtis. Atliktas izoliuoto darbo bandymas
Besibaigiant vasarai „Litgrid“ sėkmingai užbaigė dalinį technologinį Lietuvos izoliuoto darbo bandymą. Jame dalyvavo visi didieji šalies elektros gamintojai ir tarptautinės jungtys „NordBalt“ bei „LitPol Link“. Bandymo metu elektrinės pradėjo gaminti energiją esant įprastinei tinklo būklei, tuomet jos buvo izoliuotos ir veikė salos režimu, valdydamos dažnį nepriklausomai nuo IPS / UPS sistemos. Bandymo rezultatai parodė, kad šalies elektros energijos gamintojai yra tinkamai pasiruošę avariniu režimu dirbti izoliuotai ir valdyti dažnį bei reaguoti į jo pokyčius, jei to prireiktų.
 
7. Rugsėjis. Sutrumpintas prijungimo prie tinklo procesas
Elektros gamintojai ar didieji vartotojai prie „Litgrid“ valdomo perdavimo tinklo prisijungs bent 8 mėnesiais greičiau. Optimizavus prijungimo procesą, jis vidutiniškai trumpėja nuo 30 iki 22 mėnesių. Be to, nuo šiol naujieji gamintojai ar vartotojai gali rinktis, ar prisijungimui reikalingus statybos darbus įsigis ir atliks perdavimo sistemos operatorius, ar jie patys – iki šiol tokio pasirinkimo jie neturėjo. Statybos darbus perkant ir organizuojant patiems, procesą galima sutrumpinti dar bent pusmečiu. Greitesnis vartotojų prijungimas didina Lietuvos patrauklumą verslui, o spartesnis gamintojų prijungimas – aiškus signalas, kad „Litgrid“ yra pasiruošęs atliepti augančio atsinaujinančių energijos išteklių sektoriaus poreikius.
 
8. Lapkritis. Sustabdyta elektros prekyba su Baltarusija
Baltarusijai pradėjus elektros gamybą grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui ir piliečiams keliančioje Astravo AE, „Litgrid“ nustatė nulinį pralaidumą importui iš Baltarusijos. Tokiu būdu įgyvendinti Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių, įstatymo reikalavimai. Nustačius nulinį pralaidumą, elektros rinkos dalyviai negali vykdyti komercinių elektros energijos mainų tarp Baltarusijos ir Lietuvos. Nuo Astravo AE veiklos pradžios „Litgrid“ Baltarusijai neteikia ir avarinio galios rezervo, kuris palaikomas hidroakumuliaciniuose pajėgumuose Kruonio elektrinėje. Fiziškai Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros sistemos bus atskirtos nuo Baltarusijos ir Rusijos 2025 m.
 
9. Gruodis. Užbaigta linijos Lietuvos elektrinė–Vilnius rekonstrukcija
Besibaigiant metams įgyvendintas trečiasis iš 14 sinchronizacijos projektų – 330 kV elektros perdavimo linijos Lietuvos elektrinė–Vilnius rekonstrukcija. Projekto metu linija pertvarkyta iš vienos grandies į dviejų grandžių. Tai leido reikšmingai sustiprinti Vilniaus regiono elektros tinklą, užtikrinti patikimą tiekimą gyventojams ir verslui. 19,2 mln. eurų vertės projektas užbaigtas beveik 4 mėnesiais anksčiau nei planuota.
 
10. Gruodis. Gautas 720 mln. Eur finansavimas sinchronizacijai
Baltijos šalių ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatoriai pasirašė finansavimo sutartį su Europos Komisijos Inovacijų ir tinklų programų vykdomąja įstaiga dėl antrojo Baltijos šalių sinchronizacijos projekto etapo finansavimo. Iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės suteikti 720 mln. eurų užtikrins sklandų infrastruktūros projektų įgyvendinimą, leis Lietuvai, Latvijai ir Estijai pradėti veikti sinchroniniu režimu su Lenkija ir kitomis kontinentinės Europos šalimis iki 2025 m. pabaigos. Lietuvai skirta lėšų dalis siekia 300 mln. eurų. Pirmajam sinchronizacijos etapui, kuris dar vykdomas ir skirtas sustiprinti Baltijos šalių vidinius elektros tinklus, anksčiau ES jau paskyrė 323 mln. eurų.
 
11. Gruodis. Studija „Raida 2050“ brėžia energetikos kryptį Lietuvai
Įspūdingais tempais augantis elektros energijos vartojimas, atsinaujinančių energijos išteklių plėtra ir tikslingos subsidijos. Tokia artimiausių 30 metų Lietuvos energetikos ateitis braižoma „Litgrid“ užsakymu atliktoje studijoje „Raida 2050“. Ją tarptautinė konsultacinių paslaugų bendrovė DNV GL atliko vadovaudamasi Nacionaline energetinės nepriklausomybės strategija, numatančia, kad iki 2050 metų Lietuva taps klimatui neutralia šalimi, 100 proc. elektros energijos pasigaminančia iš atsinaujinančių energijos šaltinių. 120 tūkst. eurų vertės studijos duomenys yra prieinami viešai „Litgrid“ interneto svetainėje – tai elektros perdavimo sistemos operatorės dovana rinkos dalyviams ir visuomenei.