Naujienos

2022-06-14

„Litgrid“ atnaujina automobilių parką: esamus keičia į elektrinius ir hibridinius

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ atnaujina savo automobilių parką – jame dominavusius vidaus degimo automobilius keičia elektriniais bei hibridiniais. Darbuotojai persės į 72 elektromobilius ir įkraunamus hibridinius automobilius. Šis sprendimas yra vienas iš žingsnių, kuriais įgyvendinamas bendrovės įsipareigojimas iki 2030 m. dviem trečdaliais sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų kiekį.
 
„Litgrid“ penktadienį užbaigė sandorį su UAB „Transporent“ ir UAB „Mobility Lietuva“, pagal kurį elektros perdavimo sistemos operatorė nuomosis 28 elektromobilius ir 44 įkraunamus (plug-in) hibridinius automobilius.
Iki šiol 99 proc. bendrovės automobilių parko sudarė vidaus degimo varikliais varomos transporto priemonės. Atnaujintame parke tokie automobiliai sudarys 11 procentų.
 
„Aplinką tausojantys sprendimai – mūsų strateginė kryptis. Kiekvienais metais iš esmės peržiūrime mūsų veiklai organizuoti skirtas priemones bei medžiagas, kurias naudojame infrastruktūros objektuose: nuo 2021 m. naujose transformatorių pastotėse atsisakėme taršių SF6 dujų, 2020 m. pradėjome statyti pirmąsias pastotes, kurios savo reikmėms energiją iš atsinaujinančių šaltinių pasigamina pačios. 2019 m. pradėjo dirbti naujame Sistemos valdymo ir duomenų centre, kuriame įdiegti išmanūs energiją tausojantys sprendiniai. Atėjus laikui sudaryti naujas automobilių parko nuomos sutartis, rinkomės tokius sprendimus, kurie padėtų suderinti tvarumą ir patikimumą”, - sako „Litgrid” generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
„Litgrid“ skaičiuoja, kad naudojant elektros energija varomus automobilius, bendrovės išmetamo CO2 kiekis vidutiniškai sumažės 102 tonomis per metus. Perėjus prie mažiau taršaus transporto, per metus bus sunaudota apie 30 tūkst. litrų mažiau degalų negu jų reikėtų išlaikant tokį pat vidaus degimo varikliais varomų automobilių parką.
 
„Litgrid“ darbuotojai vairuos 8 naujus „Škoda Enyaq“ ir 20 „Nissan Leaf“ elektromobilių. Šie automobiliai pasižymi greitu įkrovimu ir ilgu nuvažiuojamu atstumu, patogumą ir saugumą užtikrinančiomis moderniomis technologijomis. Taip pat „Litgrid“ parką papildys 22 „Toyota RAV4“ ir 22 „Hyundai Tucson“ įkraunami (plug-in) hibridiniai kompaktiški visureigiai.
 
Pasak R. Masiulio, „Litgrid“ veiklai būtini ir tokie automobiliai, kuriais bet kuriuo paros metu reikia privažiuoti prie insfrastruktūros objektų laukuose, miškuose ar bekele. Todėl regionuose dirbantiems kolegoms bus nuomojami 9 „Toyota Hilux“ visureigiai bei naudojami hibridiniai automobiliai.
 
Laukiama ir naujovių elektromobilių rinkoje
 
Pasak bendrovės vadovo, kol kas rinkoje dar trūksta elektromobilių, kurie patenkintų visus elektros perdavimo sistemos operatorės darbo specifikos diktuojamus poreikius, tačiau pasirodžius tinkamai aplinkai draugiškesnei alternatyvai, „Litgrid“ sieks atsidurti tarp pirmųjų, ja pasinaudojančių.
 
2021 m. rudenį patvirtintoje „Litgrid“ strategijoje numatyta, kad plėtra vykdoma susitelkiant į kelias prioritetines sritis, iš kurių viena svarbiausių – kova su klimato kaita, vystant ir pritaikant perdavimo sistemą elektros energijos gamybai iš atsinaujinančių šaltinių ir mažinant pačios „Litgrid“ infrastruktūros poveikį.
 
„Labai svarbu, kad gyvendami naujų iššūkių laikais nenuleistume kojos nuo akseleratoriaus pedalo kelyje švaresnės ateities link. Viliamės, kad nusprendę elektrifikuoti savo automobilių parką paskatinsime tvaresnius sprendimus rinktis ir mūsų partnerius“,  - sako R. Masiulis.