Naujienos

2021-08-09

Elektros kainų svyravimai praėjusią savaitę – nuo 0 iki 130 Eur / MWh

Paskutinis vasaros mėnuo didmeninėje elektros rinkoje prasidėjo kainų svyravimais – , dar antradienį siekusi 130 Eur / MWh, sekmadienio naktį elektros kaina sumažėjo iki beveik 0 Eur / MWh. Sumažėjusią vietinės gamybos generaciją kompensavo išaugęs importo srautas per Latvijos ir Lenkijos jungtis.
Rugpjūčio pirmąją savaitę vidutinė elektros energijos savaitės kaina Baltijos šalyse išliko stipriai nepakitusi: visame Baltijos regione fiksuotas 2 % kainos padidėjimas: Lietuvoje iki 79,1 Eur / MWh, o Estijoje ir Latvijoje iki 78,8 Eur / MWh.
„Praėjusią savaitę vietinė generacija Lietuvoje sumažėjo 31 % iki 60 GWh. Didžiausias pokytis – saulės elektrinių gamyboje: dėl apniukusių orų ir padidėjusio debesuotumo ji sumažėjo dvigubai. Vėjo generacija savaitės pradžioje buvo nedidelė, tačiau į pabaigą ji išaugo, sumažindama elektros kainą. Sekmadienį, sumažėjus vartojimui ir vėjo generacijai išlikus aukštai, Lietuvoje nakties metu elektros kaina buvo nukritusi iki mažiau nei 1 Eur / MWh, o vidutinė kaina net 9 valandas siekė tik 0,7 Eur / MWh. Jei elektros tiekėjai teiktų galimybę vartotojams įsigyti elektrą pagal rinkos kainą realiu laiku, toks laikotarpis sistemoje, kai ilgą laiką turime beveik 0 Eur / MWh, galėtų būti išnaudojamas buitinių vartotojų, pavyzdžiui, kraunant savo elektromobilius beveik nemokamai“, – komentuoja Ramūnas Bikulčius, „Litgrid“ Strategijos ir tyrimų skyriaus vadovas.
Pasak jo, vėjo gamybos ūgtelėjimas, kaip ir auganti dujų kaina pasaulinėje rinkoje, turėjo įtakos šiluminių elektrinių gamybai, kuri savaitės pabaigoje sumažėjo daugiau nei tris kartus.
„Sumažėjusią gamybą padengė išaugęs importas iš Latvijos ir Lenkijos. Praėjusią savaitę centrinėje ir Pietų Europoje formuojantis žemesnėms kainomis nei Baltijos regione, per Lenkijos virtualią zoną išaugo srautas į Baltijos šalis. Išaugęs importas iš Latvijos susijęs su išaugusia hidroelektrinių gamyba Latvijoje, padidėjusiais srautais iš Suomijos per Estiją  ir importu iš Rusijos“, – teigia R. Bikulčius.
Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę išliko stabilus - 223 GWh. Elektros gamyba Lietuvoje sumažėjo 31 %, o vietos elektrinės užtikrino 27 % šalies elektros energijos suvartojimo*. Bendrai Lietuvoje per savaitę pagamintos elektros energijos kiekis siekė 60 GWh.
Šiluminės elektrinės praėjusią savaitę pagamino 38 % Lietuvoje generuotos elektros energijos. Vėjo jėgainės pagamino 33 %, hidroelektrinės – 19 %, saulės elektrinės – 4 %, kitos elektrinės – 7 % elektros energijos. Gamyba šalyje sumažėjo visuose srityse, atitinkamai hidroelektrinėse 29 %, vėjo jėgainėse 18 %, šiluminėse elektrinėse 43 %, o kitų elektrinių gamyba mažėjo 44 %.
Pagal importo / eksporto (saldo) santykį, 75 % mūsų šalies elektros energijos poreikio* buvo importuota. Palyginti su ankstesne savaite, bendras importas padidėjo 3 %. Diferencijuojant šalies importą 9 % elektros į šalį pateko iš trečiųjų šalių, 41 % – iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 36 % buvo importuota per sieną su Latvija ir 14 % per „LitPol Link“ jungtį su Lenkija.
Bendras elektros srautas iš Lietuvos mažėjo 33 %. Per „LitPol Link“ į Lenkiją buvo nukreipta 82 % Lietuvos eksportuojamos elektros, į Latviją - 18 %, o į Skandinaviją per „NordBalt“ jungtį – 1 %.
Elektros srautui „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo išnaudojamas 28 % pralaidumų Lenkijos kryptimi ir 35 % Lietuvos kryptimi. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 78 %.
 
 
* Pastabos:
1. Elektros energijos suvartojimas (pagal ENTSO-E „consumption“) – yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis be KHAE užkrovimui suvartotos elektros energijos.
2. Elektros energijos poreikis yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis su Kruonio HAE užkrovimui suvartota elektros energija.
3. „Litgrid" savaitinėse apžvalgose analizuojami „Nord Pool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo / eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei generacijos pokytis. Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti čia.