Naujienos

2021-08-26

Kaliningrade vyks elektros sistemos izoliuotas bandymas

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ praneša, kad šių metų rugsėjo 25 dieną planuojamas Kaliningrado srities izoliuoto darbo bandymas. 
 
8 valandas truksiančio bandymo metu „Litgrid“ veiks pagal iš anksto parengtą planą, kurio pagrindinis tikslas – užtikrinti Lietuvos elektros sistemos patikimumą ir koordinuotą darbą su kaimyninių šalių operatoriais.
 
„Pastaraisiais metais Kaliningrado izoliuoto darbo bandymai vykdomi reguliariai, tad tai nebus pirmas toks bandymas. Kaip ir ankstesniais metais, tam ruošiamės pagal numatytą programą, kad būtume pasiruošę netikėtoms situacijoms ir trikdžiams elektros energetikos sistemoje bei užtikrintume elektros energijos perdavimo patikimumą vartotojams“, – sako „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius Donatas Matelionis.
 
Bandymo metu nevyks prekyba iš Kaliningrado importuojama elektra.
 
Iki šiol jau buvo surengti du tokio pobūdžio testai: pirmasis vykdytas užpernai ir truko 72 valandas, o antrasis pernai truko 8 valandas.
 
Numatoma, kad izoliuoto darbo bandymai Kaliningrade bus atliekami kasmet tol, kol Baltijos šalys atsiskirs nuo posovietinės BRELL sistemos. Tai padaryti ir sinchronizuotis su žemyninės Europos tinklais Lietuva, Latvija ir Estija ketina 2025 metais.