Naujienos

2020-05-12

Didmeninė elektros kaina ūgtelėjo visose Baltijos šalyse

Gegužės 4 –  10 d. vidutinė didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje augo 18 % ir siekė 28,5 EUR/MWh. Vienodas kainos augimas buvo fiksuotas ir Latvijoje bei Estijoje. Kainos augimui įtakos turėjo sumažėjusios importo galimybės iš Švedijos, kur dėl tinklo remonto darbų buvo mažinami pralaidumai Lietuvos kryptimi.  
Lietuvoje elektros suvartojimas išaugo 2 %, o vietinė elektros gamyba intensyvėjo 18 %. Lietuvos vietinė gamyba užtikrino 38 % šalies elektros energijos suvartojimo (79 GWh generacija ir 208 GWh elektros energijos suvartojimas).
Vėjo elektrinės pagamino 17 %, šiluminės elektrinės – 36 %, hidroelektrinės - 21 % ir kitos elektrinės - 27 % Lietuvoje pagamintos elektros energijos. Didžiausias - 18 % - augimas fiksuotas šiluminių elektrinių gamyboje, o vėjo elektrinių ir hidroelektrinių gamyba augo atitinkamai 12 % ir 17 %.
Pagal importo/eksporto (saldo) santykį, 64 % mūsų šalies elektros energijos suvartojimo* buvo importuota, o bendras importo srautas išliko stabilus. Importo struktūra: 36 % iš trečiųjų šalių, 45 % per „Nordbalt“ jungtį, 7 % per „LitPol Link“ jungtį ir 12 % per Latvijos pjūvį. Bendras elektros srautas iš Lietuvos augo 28 %. Lietuvos eksporto srauto pasiskirstymas: 92 % per „LitPol Link“ jungtį ir 8 % per Latvijos pjūvį.
Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 51 %, o Lietuvos kryptimi - 16 %. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 99 % (praėjusią savaitę šios jungties pralaidumai dėl remonto vidutiniškai siekė 518 MW, kai įprastai siekia 700 MW), o Švedijos kryptimi 0 %.