Naujienos

2023-10-20

„Litgrid“ įdiegė sinchronizacijai reikalingą programinę įrangą

Lietuvos elektros perdavimo tinklo sistemos operatorė „Litgrid“ įdiegė Automatinio generacijos valdymo sistemos programinę įrangą. Tai vienas svarbiausių pasiruošimo sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais projektų. Ši programinė įranga prisidės prie šalies elektros sistemos stabilumo užtikrinimo ir rinkos dalyviams atvers papildomas galimybes užsidirbti teikiant balansavimo paslaugas.

„Automatinio generacijos valdymo sistema yra itin svarbi, nes užtikrina svarbiausius elektros tinklo parametrus – gamybos ir vartojimo balansą bei dažnį. Šiuo metu jau galime pasakyti, kad sistema įdiegta ir veikia, taip įgyvendintas vienas iš būtinųjų reikalavimų prisijungimui prie kontinentinės Europos sinchroninės zonos“, – sako „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

Šią savaitę „Litgrid“ sėkmingai įdiegė atnaujintą dispečerinio valdymo sistemą, kurioje jau veikia automatinio generacijos valdymo (AGV) modulis.

Įdiegus sistemą, dar bus įdiegtos papildomos funkcijos ir moduliai dispečerių treniravimuisi, projektas bus užbaigtas iki metų pabaigos.

Rugsėjo mėnesį „Litgrid“ kartu su „Ignitis gamyba“ jau atliko AGV sistemos bandymus, kurių metu elektros sistemos balanso ir dažnio valdymas išmėgintas realiomis sąlygomis, aktyvuojant automatinį dažnio atstatymo rezervą.

Išmanioji AGV sistema užtikrina automatinį elektros sistemos dažnio atkūrimą ir balanso valdymą – ji nuolat seka elektros tinklo parametrus ir kas kelias sekundes apskaičiuoja reikiamą aktyvuoti galią. Tuomet pagal ją AGV sistema siunčia rezervų aktyvavimo komandas paslaugos tiekėjams, tokiu būdu greitai kompensuojamas elektros energijos balanso nuokrypis ir elektros sistemos dažnis atkuriamas į nominalią 50 Hz reikšmę.

Po sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, Lietuva, Latvija ir Estija bus atsakingos už savarankišką elektros gamybos ir vartojimo balanso, taip pat dažnio savo tinkle valdymą. Todėl AGV padės reguliuoti Lietuvos elektros sistemą taip, kad nesusidarytų disbalansas, galintis paveikti visą kontinentinės Europos sinchroninę zoną.

Balansavimo paslaugas teikti galės visi rinkos dalyviai, turintys lanksčius įrenginius ir atitinkantys techninius reikalavimus. Įdiegta AGV sistema ir kuriami rinkos mechanizmai leis elektros rinkos dalyviams papildomai įdarbinti lanksčius gamybos, vartojimo ar kaupimo įrenginius ir gauti pajamų.

AGV sistemos diegimas yra vienas iš svarbiausių projektų, kurie turi būti atlikti iki sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais.

Iš viso „Litgrid“ įgyvendino jau 7 sinchronizacijos projektus. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas, Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas ir Lietuvos izoliuoto darbo bandymas.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis įvyks 2025 metais.

Baltijos šalių ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatorių įgyvendinami sinchronizacijos projektai iš dalies finansuojami Europos Sąjungos lėšomis iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės.