Naujienos

2020-07-24

„Litgrid“ investicijos į tinklą: suplanuota 16 viešųjų pirkimų

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ per šiuos metus planuoja paskelbti 16 transformatorių pastočių rekonstrukcijos viešųjų pirkimų. Planuojama, kad bendros investicijos į numatytus planinius tinklo atnaujinimo darbus sieks apie 50 mln. Eur.
 
Šiais metais „Litgrid“ plečia pajėgumus tinklo atnaujinimo projektams, kurie padidins perdavimo tinklo patikimumą. Birželio pabaigoje paskelbtas vienas – Panevėžyje esančios Ekrano pastotės skirstyklos rekonstrukcijos pirkimas, o per ateinančius 5 mėnesius planuojama paskelbti dar 15 viešųjų pirkimų transformatorių pastočių rekonstravimui. Palyginti, iki šiol per metus „Litgrid“ paprastai pradėdavo po 3–5 tokio pobūdžio konkursus.
 
Beveik visi projektai yra panašūs ir apima 110 kV transformatorių pastočių rekonstrukcijos projektavimo ir rangos darbus „iki rakto“, iš jų savo didesne apimtimi išsiskiria tik šalia Vilniaus esančios 330 kV Neries pastotės rekonstrukcija su autotransformatoriaus keitimu. Preliminariais „Litgrid“ skaičiavimais, visų projektų bendra vertė siekia apie 50 mln. Eur. Pirkimus planuojama paskelbti rugpjūčio–gruodžio mėnesiais, sutartis pasirašyti nuo spalio iki ateinančių  metų balandžio, o kiekvieną projektą įgyvendinti per 25–30 mėnesių nuo sutarties pasirašymo.
 
„Raginame tiekėjus neplanuoti, kad vasaros pabaiga leis atsipūsti, ir pakviesti teikti savo pasiūlymus. Juo labiau, kad be šių planinių darbų ateinančiais metais dar laukia visa eilė sinchronizacijos projektų. Tuo pačiu galime pasakyti, kad nors pirkimų ir daug, esame numatę ne vieną žingsnį, kuris padės tiek mums, tiek tiekėjams veikti efektyviau: neseniai peržiūrėjome savo pirkimų procesus, standartizavome kvalifikacijos reikalavimus, patvirtinome standartines pirkimo sąlygas ir sutarčių projektus. Tikimės, kad tai leis būsimiems rangovams tiek greičiau nagrinėti pirkimų dokumentus pirkimų vykdymo metu, tiek lengviau įgyvendinti sutartį. Šiuo metu peržiūrime ir atnaujiname medžiagų ir įrenginių technines specifikacijas“, – kalba Arūnas Jurgelaitis, „Litgrid“ Pirkimų skyriaus vadovas.
 
Pasak jo, naujos techninės specifikacijos rengiamos vadovaujantis tiek Lietuvos, tiek Europos Sąjungos standartų ir reglamentų reikalavimais. Siekiama, kad techninės specifikacijos būtų išsamios, suprantamos tiekėjams ir gamintojams.
 
Šiemet suplanuoti šių pastočių 110 kV skirstyklų rekonstravimo pirkimai: Ekrano, Šeštokų, Lentvario, Druskininkų, Kybartų, Salotės, Markučių, Varėnos, Baltupio, Rėkyvos, Kauno, Zoknių, Visagino, taip pat suplanuotas 330 kV Neries pastotės rekonstravimas su autotransformatoriaus keitimu ir 110 kV Varduvos skirstymo punkto rekonstravimas.
 
Kitąmet – dar 13 projektų
 
Transformatorių pastočių rekonstrukcijų projektus „Litgrid“ vykdė ir iki šiol, nuo šių metų šį tinklo atnaujinimo procesą nuspręsta paspartinti. Daugiau pirkimų numatyta ir kitais metais: šiuo metu planuojama, kad per 2021 m. „Litgrid“ paskelbs 13 transformatorių pastočių rekonstrukcijos konkursų.
 
Iš viso „Litgrid“ valdo daugiau nei 200 transformatorių pastočių, kurios skirtos keisti elektros įtampai tarp perdavimo ir skirstymo tinklų.
 
Be planinių tinklo atnaujinimo darbų, šiuo metu „Litgrid“ taip pat vykdo ir Lietuvos elektros perdavimo sistemos sinchronizaciją su žemyninės Europos tinklais. Sinchronizacija apima iš viso 14 skirtingų projektų, kuriais pertvarkomas ir stiprinamas šalies vidinis tinklas, tiesiama nauja jūrinė jungtis su Lenkija „Harmony Link“, plečiama egzistuojanti jungtis „LitPol Link“ ir ruošiamasi sistemos dažnio valdymui. Pirmieji 2 projektai – Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas ir linijos Pagėgiai–Bitėnai statyba – jau baigti. Atsijungti nuo dabartinės BRELL sistemos ir įgyvendinti sinchonizaciją planuojama 2025 m.