Naujienos

2020-12-14

Pasirašyta antrojo sinchronizacijos etapo finansavimo sutartis: strateginiams projektams skirta 720 mln. eurų

Baltijos šalių ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatoriai „Litgrid“, AST, „Elering“ ir PSE šiandien pasirašė finansavimo sutartį su Europos Komisijos Inovacijų ir tinklų programų vykdomąja įstaiga (Innovation and Networks Executive Agency, INEA) dėl antrojo Baltijos šalių sinchronizacijos projekto etapo finansavimo. 720 mln. eurų, suteikti iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės, užtikrins sklandų infrastruktūros projektų įgyvendinimą, leis Lietuvai, Latvijai ir Estijai pradėti veikti sinchroniniu režimu su Lenkija ir kitomis kontinentinės Europos šalimis iki 2025 m. pabaigos.
 
Europos infrastruktūros tinklų priemonės (Connecting Europe Facility, CEF) koordinacinis komitetas sutiko remti pagrindinius antrojo sinchronizacijos etapo projektus maksimaliu galimu 75 % intensyvumu.
 
Didžioji lėšų dalis, 493 mln. eurų, yra skirta „Harmony Link“ jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos statybai, dar 166,5 mln. eurų bus skirta sinchroninių kompensatorių įrengimui Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Likusi dalis skiriama Lenkijos tinklų modernizavimui ir plėtrai, reikalingai „Harmony Link“ jungties integracijai.
Pasirašydami finansavimo sutartį, Baltijos ir Lenkijos perdavimo sistemos operatoriai gauna beveik tris ketvirtadalius viso šių metų CEF biudžeto, skirto energetikos projektams, kuris siekia 979,6 mln. eurų.
 
Įskaitant ankstesnę 323 milijonų eurų ES paramą pirmajam sinchronizacijos etapui, programa jau viršijo 1 mlrd. eurų pagal ES finansavimą. Pirmasis etapas, kuris šiuo metu dar yra vykdomas, buvo skirtas trijų Baltijos šalių vidinių elektros tinklų stiprinimui. Bendra finansavimo suma yra rekordinė tarp visų ES finansuojamų energetikos projektų.
 
„Tai dar vienas svarbus etapas, įgyvendinant svarbiausią projektą siekiant Lietuvos energetinės nepriklausomybės – Baltijos valstybių sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.
 
„Iki šiol Europos Komisija nebuvo skyrusi energetikos sektoriuje panašaus dydžio finansinės paramos, kuri dabar yra skiriama sinchronizacijai. Pasirašytas 4
perdavimo sistemos operatorių ir INEA susitarimas yra daugiašalis įsipareigojimas. Pirmiausia, tai yra įrodymas, kaip pagrindinės ES institucijos vertina Baltijos šalių energetinės nepriklausomybės siekį. Pasirašydamas šią sutartį, PSO ketvertas pasižada įvykdyti numatytus įsipareigojimus ir laiku įgyvendinti sinchronizaciją“, - sako Vidmantas Grušas, l. e. p. „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Sinchronizacija yra būtina visapusiškai Baltijos šalių integracijai į bendrą Europos elektros rinką, užtikrinant saugų elektros energijos perdavimą. Šiuo metu Lietuva, Latvija ir Estija vis dar yra IPS / UPS sinchroninės zonos dalis kartu su Rusija, Baltarusija ir kitomis šalimis. Tikimasi, kad „Harmony Link“ jungties integracija taip pat paskatins glaudesnį ekonominį bendradarbiavimą.