Naujienos

2021-03-19

Baltijos jūros perdavimo sistemų operatoriai susitiko aptarti regioninių energetikos sektoriaus pokyčių

Ketvirtadienį įvyko nuotolinis Baltijos jūros regiono perdavimo sistemos operatorių susitikimas, kuriame buvo sprendžiami visoms šalims svarbūs klausimai ir keičiamasi nuomonėmis apie vykdomus energetikos projektus.
 
Susitikimo metu pasikeista informacija apie aktualiausius nacionalinius energetikos sektoriaus pokyčius, aptarti regioniniai klausimai: pristatytos sinchronizacijos projekto naujienos, Šiaurės šalių perdavimo sistemos operatorių bendrai rengiama strategija. Daug dėmesio skirta jūrinio vėjo energetikos plėtros klausimams, pristatyti nacionaliniai prioritetai, aptartos regioninio bendradarbiavimo gairės. Taip pat, sutarta dėl poreikio teikti suinteresuotoms šalims daugiau informacijos apie regiono sistemos adekvatumo būklę.
 
Tokie susitikimai reguliariai vyksta kas pusmetį, o šį kartą jį organizavo „Litgrid“, Lietuvos perdavimo sistemos operatorė.
 
„Mes Lietuvoje ypatingą dėmesį skiriame klausimams, kurie reguliariai sprendžiami šiame forume, būtent - sinchronizacijos progresui ir perėjimui prie atsinaujinančių energijos šaltinių. Iš partnerių Šiaurės šalyse išgirdome, kad žinios apie sinchronizaciją jiems tai pat labai aktualios, vertiname šį dėmesį“, - pažymėjo „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius. – „Taip pat matome, kad vis didesnę svarbą įgauna jūros vėjo energetikos projektai – visos dalyvaujančios šalys pirmą kartą detaliai pasidalino savo plėtros planais ir sutarėme bendradarbiauti.“
 
„Baltijos jūros regiono lyderiai“ – tai bendradarbiavimo tarp aukšto lygio atstovų iš 7 Baltijos jūros regiono šalių (Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Danijos ir Lenkijos) ir Norvegijos, kaip stebinčios šalies, forma.
 
Tai yra perdavimo sistemos operatorių lygmens darbo grupė pagal Baltijos energijos rinkos ir jungčių planą (BEMIP).