Naujienos

2019-12-10

„Litgrid“ skelbia viešą Lietuvos elektros energetikos sistemos raidos iki 2050 m. studijos pirkimų konkursą

 
Siekiant tinkamai pasiruošti pokyčiams elektros energetikos sistemoje mažinant šalies energetikos sektoriaus priklausomybę nuo iškastinio kuro, integruojantis rinkoms ir augant energijos iš atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) gamybai, elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ AB paskelbė Lietuvos energetikos raidos studijos viešą pirkimų konkursą.
Perkama studija vadinsis „2020-2050 metų Lietuvos elektros energetikos sistemos raidos scenarijų sudarymas“, o trumpai - RAIDA 2050.
„Mums yra svarbu įvertinti pasaulines tendencijas, numatyti galimus raidos scenarijus ilgalaikėje perspektyvoje ir iš anksto kryptingai planuoti priemones ir resursus, kurių reikės Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje keliamų  tikslų įgyvendinimui. Siekdami didesnės sinergijos tarp skirtingų energijos rūšių taip pat siekiame identifikuoti galimas elektros, gamtinių dujų, šilumos sąveikos kryptis integruojant atsinaujinančius energijos išteklius“ – sako Rimvydas Štilinis, EPSO-G Infrastruktūros direktorius.
Studijoje bus sudaryti Lietuvos elektros energetikos sektoriaus raidos scenarijai iki 2050 metų, atliktas elektros energetikos sistemos adekvatumo (generuojančių galių ir elektros energijos rinkos) įvertinimas ir pateiktos techninės, ekonominės ir teisinės priemonės elektros energetikos sistemos efektyviam veikimui numatytais raidos scenarijais.
Konkurso nugalėtojas turės pateikti elektros energijos gamybos, suvartojimo, importo ir eksporto srautų prognozes, įvertinti sistemos subalansavimo galimybes, naujų sisteminių paslaugų poreikį ir galimybes jas užsitikrinti vietiniais resursais. Studijos rengėjai taip pat turės įvertinti naujų technologijų, pavyzdžiui, energijos kaupiklių, išmanių perdavimo tinklų, gaminančių vartotojų, Power-to-Gas, Power-to-Heat ir kitų, diegimo galimybes ir naudą ateities energetikos sistemoje.
Ši studija yra bendro EPSO-G grupės įmonių projekto dalis. Jame taip pat dalyvauja dujų perdavimo operatoriaus „Amber Grid“ specialistai. Jie analizuoja Power-to-Gas ir vandenilio technologijų aktualumą Lietuvoje.
Projektas atitinka EPSO-G strategijos „Efektyvios veiklos ir inovacijų“ kryptį ir yra įtrauktas į Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos įgyvendinimo priemonių planą.
Paraiškas bus galima teikti iki 2020 sausio 15 dienos.
Planuojama, kad konkurso nugalėtojas bus paskelbtas 2020 metų I ketvirtį.