Naujienos

2023-07-18

„Litgrid“ prie perdavimo tinklo šiemet prijungė 347 MW galios vėjo jėgainių

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ per pirmąjį šių metų pusmetį prie perdavimo tinklo prijungė septynis vėjo parkus, kurių bendra leistina generuoti galia siekia 347 MW. Iš viso šiuo metu perdavimo tinkle veikia 968 MW galios vėjo parkų. Planuojama, kad iki metų pabaigos šis skaičius augs iki 1180 MW.
 
„Lietuvoje atsinaujinančios energijos išteklių elektrinių skaičius nuosekliai auga. Šiuo metu esame prijungę  968 MW galios vėjo parkų projektų, iš kurių 450 MW yra bandomojoje eksploatacijoje, o 518 MW – pastovioje gamyboje. Skaičiuojame, kad iki metų pabaigos prie perdavimo tinklo prijungsime dar virš 200 MW vėjo jėgainių. Prie perdavimo tinklo prijungtos atsinaujinančių energijos išteklių jėgainės gamina aplinkai draugiškesnę, pigesnę elektros energiją, didina šalies energetinę nepriklausomybę. Stengiamės, kad naujų atsinaujinančios energijos projektų įgyvendinimas būtų kuo sklandesnis ir greitesnis“, – teigia „Litgrid“ Atsinaujinančios energetikos išteklių centro vadovas Ignas Junevičius.
 
Bandomoji eksploatacija – tarpinė stotelė iki nuolatinės gamybos, kurios metu „Litgrid“ inžinieriai stebi vėjo parkų techninius parametrus ir suderinamumą su elektros perdavimo tinklu. Jos metu vėjo elektrinė generuoja elektros energiją ir atiduoda ją į tinką.
 
Per pirmąjį šių metų pusmetį „Litgrid“ taip pat pasirašė tris vėjo parkų prijungimo prie perdavimo tinklo sutartis, kurių bendra leistina generuoti galia siekia 649 MW. Per 22 mėnesius nuo šių sutarčių pasirašymo vystytojai turės įrengti pastotes ir linijas, reikalingas vėjo parkui prijungti prie perdavimo tinklo.
 
Lietuvoje saulės ir vėjo elektrinių leistina generuoti galia, sudėjus perdavimo ir skirstymo tinklus, šiuo metu yra 1943 MW ir sudaro beveik pusę viso šalies elektros gamybos pajėgumo. Šį birželį „Litgrid“ rezervavus pralaidumus perdavimo tinkle, vystytojai pateikė prašymus dėl ketinimų protokolų pasirašymo, kuriuose numatyta bendra 2839 MW leistina generuoti galia saulės, vėjo ir energijos kaupiklių projektams.
 
Be naujų prašymų rezervuoti pralaidumus, „Litgrid“ jau yra sudariusi ketinimų protokolų su vystytojais, kurių bendra galia siekia 3741 MW saulės ir 2185 MW vėjo leistinos generuoti galios (įskaičiuojant bandomąją eksploataciją). Dar 1400 MW numatyta dviem jūrinio vėjo parkams, kurių konkursai vykdomi šiais metais.
 
„Litgrid“ vertinimu, 2030 m. Lietuvos elektros rinkos vartojimo ir eksporto galimybės leis prijungti ne mažiau kaip 4400 MW saulės ir 5000 MW vėjo elektros gamybos pajėgumų – bendrai 9400 MW arba maždaug 5 kartus daugiau nei dabar. Per ateinančius dešimtmečius prognozuojamas ir dar kelis kartus didesnis elektros poreikis.