Naujienos

2022-01-21

Trečiame sudėtingiausiame sinchronizacijos projekte inžinerines konsultacijas teiks Italijos bendrovė „CESI S.p.A.“

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorei „Litgrid“ įgyvendinant sinchroninių kompensatorių – sistemos patikimumą didinančių ir žaliosios energetikos plėtrą skatinančių sprendinių - įrengimo projektą, inžinerines konsultacijas teiks Italijos bendrovė „CESI S.p.A.“. Šios įmonės ekspertai, turintys patirties įgyvendinant ir prižiūrint sinchroninių kompensatorių projektus, padės užtikrinti sklandžias techniškai itin sudėtingų įrenginių statybas Lietuvoje.
 
Su laimėjusia bendrove šią savaitę sudarytos sinchroninių kompensatorių įrengimo inžinerinių konsultacinių paslaugų sutarties vertė – 0,9 mln. Eur be PVM. „CESI S.p.A.“ bus atsakingi už projektų peržiūrą, teiks konsultacijas visais su projektu susijusiais inžineriniais klausimais, dalyvaus projekto įgyvendinimui reikšminguose susitikimuose, gamykliniuose bandymuose ir priimant svarbiausią įrangą sinchroninių kompensatorių stotyse.
 
„Sinchroninių kompensatorių stotis Lietuvoje įrengsime pirmą kartą. Tai yra išskirtinės technologijos įrenginiai, todėl jų įrengimui turėjome užsitikrinti specifinių kompetencijų pagalbą. „CESI S.p.A.“ yra sukaupę dešimtmečiais skaičiuojamą patirtį teikiant konsultacijas energetikos projektuose, todėl tikimės, kad jų padedami galėsime sklandžiai įgyvendinti vieną svarbiausių sinchronizacijos programos projektų, kad 2025 metų pabaigoje Lietuvos ir kitų Baltijos šalių elektros energetikos sistemos galėtų pradėti veikti vienu dažniu su kontinentinės Europos tinklais“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Sinchroninių kompensatorių įrengimas – antrą didžiausią biudžetą (87,4 mln. Eur. be PVM) turintis sinchronizacijos projektas po jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“. Sinchroninių kompensatorių stotis – tai prie elektros perdavimo tinklo prijungtas galingas, didelės masės besisukantis variklis su smagračių sistema. Tokia stotis elektros negamina, jos pagrindinė užduotis – užtikrinti reikiamą inercijos kiekį ir stabilų dažnį, kuris yra vienas svarbiausių elektros sistemos parametrų. Įrengus sinchroninius kompensatorius, nereikės riboti prie tinklo prijungiamų saulės ir vėjo elektrinių skaičiaus, todėl šie įrenginiai prisidės ir prie žaliosios energetikos plėtros  Lietuvoje.
 
Lietuvoje bus pastatytos trys sinchroninių kompensatorių stotys, kurios bus prijungtos prie Telšių, Alytaus ir Neries (Nemenčinė, Vilniaus rajonas) 330 kV transformatorių pastočių. Dar po tris tokias stotis atsiras ir Latvijoje bei Estijoje. Panašūs įrenginiai veikia Airijos, Danijos, Vokietijos, Italijos, Norvegijos elektros sistemose.
 
Po sutarties pasirašymo „CESI S.p.A.“ konsultantų komanda prisijungs prie jau prasidėjusių darbų – šiuo metu vyksta projektavimo darbai. Techninio konsultavimo įmonė „CESI S.p.A.“ turi daugiau kaip 60 metų patirtį energetikos sektoriuje. Įmonės veikla apima daugiau nei 70 valstybių, konsultacinės paslaugos teikiamos vyriausybėms, finansinėms institucijoms, perdavimo ir skirstymo tinklų operatoriams
 
Pasirašiusi inžinerinių konsultacinių paslaugų sutartį, „Litgrid“ užbaigė svarbiausius sinchroninių kompensatorių įrengimo projekto pirkimus. Praėjusį mėnesį „Litgrid“ taip pat baigė pagrindinį šio projekto pirkimą ir sudarė sutartį su bendrove „Siemens Energy“, kuri Lietuvoje iki 2024 m. pabaigos įrengs tris sinchroninius kompensatorius.
 
Jau užbaigti 5 sinchronizacijos projektai
 
Sinchroninių kompensatorių įrengimas – vienas iš Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos programos projektų. Jo tikslas – užtikrinti šalies sistemos patikimą ir stabilų veikimą. Darbai nuosekliai vyksta ir kituose projektuose: statoma nauja jūrinė jungtis su Lenkija „Harmony Link“, stiprinamas vidinis Lietuvos perdavimo tinklas ir ruošiamasi savarankiškai valdyti dažnį, o „LitPol Link“ jungtis – elektros vartai į Vakarus - jau išplėsta ir paruošta sinchronizacijai.
 
 
Iš viso jau baigta daugiau nei 40 proc. visų sinchronizacijai reikalingų darbų ir įgyvendinti 5 sinchronizacijos projektai. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.