Naujienos

2022-05-17

„Litgrid“ atveria pirmąją prie elektros perdavimo tinklo prijungtą bateriją mokslui ir verslui

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ kviečia Lietuvos mokslo ir verslo bendruomenes susipažinti su pirmąja Baltijos šalyse prie perdavimo tinklo prijungta 1 MW galios ir 1 MWh talpos baterija ir ją išmėginti.
 
Pirmoji baterija prie Lietuvos energijos perdavimo sistemos buvo prijungta 2021 m. rugsėjo mėnesį. Nuo to laiko „Litgrid“ specialistai kartu su baterijos gamintojo, JAV bendrovės „Fluence“, atstovais atliko visą eilė eksperimentų. Jų metų buvo tiriama, kaip baterija užtikrina patikimą ir nenutrūkstamą elektros perdavimo tinklo darbą. Tam reikėjo išbandyti jos pažangias funkcijas – sintetinę inerciją, dažnio palaikymą, tinklų perkrovų valdymą, įtampos valdymą ir kitas.
 
„Bandymams „Litgrid“ skyrė ypatingą dėmesį, nes Lietuvai žengiant energetinės nepriklausomybės link, vis labiau artėjant prie sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, baterijoms  teks svarbus vaidmuo, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis. – Jau šiemet planuojame prie tinklo prijungti 200 MW baterijų energijos kaupimo sistemą, todėl visapusiškas pirmosios baterijos patikrinimas, kalibravimas ir optimizavimas buvo labai svarbus. Galime konstatuoti, kad bandymai visiškai pavyko, o duomenų gavome daugiau, nei tikėjomės.“
 
Šį mėnesį „Litgrid“ baterija jau buvo įvertinta tarptautiniu mastu: projektas triumfavo didžiausiuose Europoje atsinaujinančios energetikos apdovanojimuose „The Smarter E Award“ – jam atiteko „Išskirtinio projekto“ kategorijos nugalėtojo titulas. Pilotinis „Litgrid“ projektas yra vienas pirmųjų pasaulyje, kuomet elektros energiją kaupianti baterija buvo integruota tiesiai į elektros perdavimo tinklą.
 
Anot R. Masiulio, dabar svarbiausia atverti šios inovacijos potencialą kitiems suinteresuotiems partneriams Lietuvoje. Mokslo bendruomenė gali naudotis tiek bandymų rezultatais, tiek pačia baterija, ieškodama būdų tobulinti baterijų kaupimo sistemų panaudojimą, ypač valdymo algoritmų srityje.
 
Bateriją išbandyti gali būti aktualu ir rinkos dalyviams. Lietuvoje sparčiai augant atsinaujinančios energijos gamybai energijos kaupimo klausimas tampa vis labiau aktualus. Atsinaujinančiųjų energijos šaltinių generuojama galia yra nepastovi, o baterijos gali ją subalansuoti, todėl energijos gamintojams gali būti aktualu išmėginti šią technologiją.
 
Naujų baterijų projektų vystytojams gali būti naudingi tyrimų rezultatai sprendžiant iškylančius klausimus projektavimo, prijungimo reikalavimų ir sąlygų srityse. Operatoriams aktualu virtualaus tinklo bei virtualių elektrinių sprendimai, tinklo veikimo parametrų optimizavimas.
 
„Kviečiame visas suinteresuotas organizacijas kreiptis į mus dėl bendrų projektų įgyvendinimo. Tikime, kad atvira prieiga mokslui ir verslui prisidės prie kokybiškų į ateitį orientuotų energetikos sprendimų vystymosi Lietuvoje – tai labai svarbus mūsų, kaip energetikos transformacijos partnerių, siekis. Energetikos bendrovės, tinklų operatoriai visame pasaulyje vis labiau įsitikina, kad baterijų kaupimo sistemos yra vienas perspektyviausių kelių kuriant naujo tipo tinklus, kuriame dera tiek decentralizuota gamyba, tiek optimizuotas vartojimas, tiek jų galimus tarpusavio svyravimus suderinantis energijos kaupimas“, – sako R. Masiulis.
 
Apie baterijas
 
Be jau įrengtos pilotinės „Litgrid“ 1 MW baterijos, kita „EPSO-G“ grupės bendrovė „Energy cells“ į Lietuvos perdavimo tinklą integruos energijos kaupimo įrenginių sistemą, kurios bendra suminė galia ir talpa sieks 200 megavatų (MW) ir 200 megavatvalandžių (MWh). Keturis po 50 MW galios ir 50 MWh talpos energijos kaupimo įrenginių parkus „Energy cells“ įrengs Vilniuje, Šiauliuose, Alytuje ir Utenoje. Energijos kaupiklių sistema tarnaus kaip momentinis izoliuoto darbo energijos rezervas ir užtikrins patikimą, stabilų Lietuvos elektros energetikos sistemos darbą iki sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, o ateityje prisidės prie sparčios augančių atsinaujinančių energijos šaltinių integracijos.