Naujienos

2021-01-08

„Litgrid“ išbandys daugiafunkcinę bateriją: Vilniaus pastotėje įrengs eksperimentinę sistemą

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ šiemet įrengs eksperimentinę bateriją, kuri padės išbandyti tokių įrenginių galimybes valdant sistemos dažnį ir užtikrinant patikimą perdavimo tinklo veikimą.
 
„Jau po kelių metų Lietuvos elektros sistemą valdysime visiškai savarankiškai, dirbdami sinchroniniu režimu su kontinentinės Europos tinklais. Taip pat kasmet numatome prie tinklo prijungti vis daugiau atsinaujinančių energijos šaltinių. Sistemos patikimumui užtikrinti nepakaks tradicinių priemonių, todėl prieš porą metų nutarėme išbandyti, kokias galimybes mums gali suteikti baterija, kurią nusprendėme įrengti Vilniaus transformatorių pastotėje. Šiuo metu baigiame paruošiamuosius darbus ir laukiame atvykstančios įrangos, su kuria galėsime eksperimentuoti“, – sako Audrius Baranauskas, „Litgrid“ inovacijų vadovas.
 
Praėjusių metų gruodį „Litgrid“ su projekto rangovu suderino projekto techninę specifikaciją, kuri apima baterijos, keitiklio, galios transformatoriaus, valdymo sistemos ir komunikacijų įrangos, statybinių konstrukcijų, relinės apsaugos ir automatikos, gaisrinės signalizacijos ir pastotės telekomunikacijų sprendinius.
Pagrindinė įranga – 1 MW galios ir 1 MWh talpos baterijų sistema – į Vilniaus pastotę bus pristatyta šių metų antrąjį ketvirtį. Baterijų įrangos tiekėja – viena didžiausių Vokietijos elektrotechninės įrangos bendrovių. Įrengus bateriją, antroje šių metų pusėje numatomas skirtingų sistemos funkcijų testavimas.
 
„Įkrovimo metu baterija elektros tinkle veikia kaip vartotojas, o iškrovimo – kaip gamintojas. Perdavimo sistemos operatoriui tai padeda valdyti galios balansą ir sistemos dažnį – nuolat užtikrinti, kad pagamintos ir suvartotos energijos kiekis sutaptų. Panašią funkciją šiuo metu Lietuvoje atlieka elektrinės, tačiau baterija gali veikti ir efektyviau, ir didesniu greičiu. Dažnio valdyme, kurį mes vykdysime patys po sinchronizacijos 2025 m., greitis yra ypač svarbus, kadangi sistema į staigius pokyčius gamyboje ar vartojime turi sureaguoti iš karto“, –  sako A. Baranauskas.
 
Po sinchronizacijos „Litgrid“ planuoja visą reikalingą sisteminių paslaugų kiekį įsigyti šiuo metu vystomoje regioninėje sisteminių paslaugų rinkoje, kurioje galėtų dalyvauti ir baterijų sistemas valdantys rinkos dalyviai.
 
Svarbi eksperimentinės baterijos projekto dalis – kompetencijų, susijusių su baterijų sistemos statyba, eksploatavimu ir valdymu kėlimas, atsakomybių pasidalinimas, trūkstamų žinių identifikavimas ir mokymasis.
 
„Lietuvai įgyvendinant Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos keliamus tikslus ir pereinant prie elektros gamybos tik iš atsinaujinančiųjų energijos šaltinių, sistemos lankstumą didinančios priemonės taps labai svarbios užtikrinant patikimą elektros tiekimą. Kiekviena pamoka, kurią išmoksime dirbdami su šia eksperimentine sistema, bus tikrai vertinga“, – sako „Litgrid“ inovacijų vadovas.