Naujienos

2021-02-18

„Litgrid“ supažindino visuomenę su parengtais dviejų sinchronizacijai reikalingų elektros linijų vystymo planais

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ supažindino visuomenę su parengtais dviejų sinchronizacijos projektų – linijų Darbėnai–Bitėnai ir Kruonio HAE–Bitėnai – vystymo planais. Viešųjų svarstymų metu gyventojai supažindinti su parengtų vystymo planų sprendiniais, sudarytos sąlygos teikti pasiūlymus dėl teritorijų planavimo dokumento sprendinių.
 
„Skaidri, atvira ir aiški komunikacija yra itin svarbi, ypač įgyvendinant valstybinės reikšmės energetikos projektus. Todėl nuolat palaikome ryšį su visomis suinteresuotomis pusėmis, tarp jų –gyventojais, kurių žemės sklypai patenka į planuojamų linijų trasą. Jiems jau anksčiau buvome pristatę svarbiausią informaciją raštu, o dabar turėjome galimybę tiesiogiai pristatyti rengiamų projektų sprendinius bei atsakyti į žmonėms rūpimus klausimus bei reaguoti į jų pasiūlymus“, – sako Gerda Krasauskė, „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento direktorė.
 
Nors dėl karantino vieši susitikimai vyko nuotoliniu būdu, susidomėjimo vykdomų projektų eiga netrūko – gyventojai dėl abiejų linijų „Litgrid“ pateikė penkis pasiūlymus ir dešimtis kitų užklausų. Dažniausiai buvo teiraujamasi apie planuojamas elektros linijų trasas žemės sklypuose ir galimybių jas koreguoti,
kompensacijas, statybos laikotarpį, apribojimus.
 
Iš viso organizuoti 8 tokie renginiai Šilutės, Pagėgių, Klaipėdos rajono, Kretingos, Vilkaviškio, Šakių, Jurbarko ir Pagėgių savivaldybių gyventojams.
Patvirtinti abiejų linijų inžinerinės infrastruktūros vystymo planus ir gauti sprendimus dėl planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai planuojama iki šių metų trečiojo ketvirčio pabaigos, o iki metų pabaigos bus nustatyti žemės sklypų servitutai ir specialiosios žemės naudojimo sąlygos.
 
Abiejų projektų statybos darbus numatoma užbaigti 2025 m., šiuo metu vykdomi projektavimo darbai Darbėnų-Bitėnų linijos ruože Kretingos rajone, kur linija bus tik rekonstruojama, netrukus planuojama tai pradėti ir dalyje Kruonio HAE-Bitėnai linijos dalyje tarp Jurbarko ir Bitėnų.
 
330 kV oro linijų Darbėnai–Bitėnai ir Kruonio HAE–Bitėnai statybos projektai yra ypatingos valstybinės svarbos projekto – elektros energetikos sistemos
sinchronizacijos su Vakarų Europa – sudėtinės dalys. „Litgrid“ atlikti skaičiavimai rodo, kad integravus Lietuvos elektros energetikos sistemą į kontinentinės Europos tinklus, esamas Vakarų Lietuvos tinklas galimai taptų pernelyg apkrautas. Būsimos linijos sustiprins perdavimo tinklą ir užtikrins patikimą jo veiklą, nutiesus jūrinę jungtį su Lenkija „Harmony Link“.
 
Beveik 140 km ilgio linija Darbėnai–Bitėnai sujungs Kretingos savivaldybėje planuojamą Darbėnų pastotę su Pagėgių savivaldybėje pernai išplėsta Bitėnų pastote. Didžioji linijos dalis bus rekonstruojama keičiant atramas ir pridedant antrąją grandį esamų linijų apsaugos zonos ribose, tačiau bus nutiesta maždaug 12 km ilgio nauja atkarpa apeinant Gargždų miestą, išplečianti esamą arba suformuojanti naują apsaugos zoną.
 
Kitos planuojamos linijos Kruonio HAE–Bitėnai bendras ilgis siekia 211 km, iš jų apie 62 km atkarpoje Vilkaviškio, Šakių, Jurbarko rajonų savivaldybėse bus formuojamas naujas inžinerinis koridorius, o beveik 39 km atkarpoje numatyta esamos linijos dalies nuo Jurbarko iki Bitėnų rekonstrukcija panaudojant esamą infrastruktūros koridorių.
 
Šios linijos yra 2 iš 14 strateginių valstybės projektų, būtinų Lietuvos elektros sistemos sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. „Litgrid“ jau įgyvendino tris iš šių projektų: 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimą, 110 kV linijos Pagėgiai–Bitėnai statybą ir 330 kV linijos Lietuvos elektrinė–Vilnius rekonstrukciją.
 
Baltijos šalių sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais planuojama įgyvendinti 2025 m. Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje.