Naujienos

2022-10-07

„Litgrid“ stiprina rangovų paiešką užsienyje: prisijungė prie tarptautinės viešųjų pirkimų platformos

Lietuvos elektros perdavimo tinklo sistemos operatorė „Litgrid“ prisijungė prie tarptautinės viešųjų pirkimų platformos „DevelopmentAid“. Naująja sistema „Litgrid“ padidins tiekėjų konkurenciją ir pritrauks daugiau tarptautinių partnerių, padėsiančių per ateinantį dešimtmetį įgyvendinti infrastruktūros ir tinklo gerinimo projektų už daugiau nei 2 mlrd. Eur. 
 
„Per ateinantį dešimtmetį „Litgrid“ planuoja ypač dideles investicijas į elektros perdavimo tinklą. Per artimiausius trejus metus investuosime 560 mln. Eur, o didžiausios investicijos numatytos 2026-aisiais ir 2027-aisiais, kai kasmet projektams skirsime beveik po 350 mln. Eur. Šiems dideliems planams įgyvendinti laiku ir kokybiškai, svarbu turėti patikimų partnerių – jų ieškome ne tik Lietuvoje, tačiau ir užsienyje. Rangovų pritraukimui nutarėme prisijungti prie tarptautinės viešųjų pirkimų platformos. Siekėme, kad mūsų projektai būtų pasiekiami potencialiems rangovams Švedijoje, Norvegijoje, Suomijoje, Danijoje, Slovėnijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Belgijoje, Jungtinėje Karalystėje ir kitose valstybėse. Pasirinkome dirbti su „DevelopmentAid“, nes ši viešųjų pirkimų aplinka vienija per 200 tūkst. klientų iš viso pasaulio“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Pasak „Litgrid“ Viešųjų pirkimų vadovo Arūno Jurgelaičio, „DevelopmentAid“ platformoje organizacijos skelbia ne tik savo viešuosius pirkimus, bet ir ateities planus, naujų galimybių ieško ir potencialūs rangovai. Sistema taip pat turi funkcionalumą vertinti tiekėjus, todėl lengviau atsirinkti patikimus partnerius.
 
„Mes nuolat stengiamės pasiekti ir savo potencialiais projektais sudominti kuo didesnį ratą tiekėjų, dirbančių energetikos srityje. Taip užtikriname stabilų projektų įgyvendinimą ir didžiausią ekonominę naudą. Alternatyvių tiekėjų paieška yra svarbi mūsų supratimo apie atsakingą verslą sudėtinė dalis, todėl kryptingai ieškome naujų būdų didinti rangovų konkurenciją“, – teigia A. Jurgelaitis.
 
Pasak jo, planuodama viešuosius pirkimus ir siekdama užtikrinti projektų įgyvendinimą laiku, „Litgrid“ vykdo rinkos konsultacijas, siekia palaikyti nuolatinį ryšį su rangovais, koordinuoja projektų planus su regioniniais partneriais.
 
„Litgrid“ prognozuoja, kad po 10 metų elektros energijos suvartojimas šalyje bus 46 proc. didesnis nei pernai. Augant elektros poreikiui, bendrovė planuoja kasmet pradėti po kelias dešimtis statybos ir rekonstrukcijos projektų, o iš viso tinklo patikimumui ir saugumui užtikrinti „Litgrid“ ketina skirti daugiau nei 2 mlrd. Eur. 
Didžiausia suma – 898 mln. eurų – bus skiriama tinklo atstatymo darbams, beveik 794 mln. eurų – strateginiams šalies projektams, maždaug 200 mln. eurų – naujos statybos darbams, 76 mln. eurų – kapitaliniams remontams (oro linijų atramų, pavienių įrenginių keitimui, avariniam rezervui) bei apie 24 mln. eurų IT ir inovacijų projektams.