Naujienos

2022-08-31

Nuo šildymo sezono pradžios – naujas elektros balansavimo rinkos dalyvis

Prie Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ organizuojamos elektros energijos balansavimo rinkos nuo šio rudens prisijungs naujas dalyvis – AB Vilniaus šilumos tinklai. Bendrovė prisidės prie elektros energijos vartojimo ir gamybos balanso užtikrinimo Lietuvos elektros sistemoje.
 
„Toliau vystome balansavimo energijos rinką, rūpinamės naujų dalyvių prisijungimu. Kuo daugiau bendrovių teikia pasiūlymus prisidėti prie elektros vartojimo ir gamybos balansavimo, tuo labiau mažėja šios paslaugos kaina, o šių sistemos operatoriaus teikiamų paslaugų kainos turi įtakos ir galutinei elektros energijos kainai. Taip pat jau dirbame su paklausos telkimą planuojančiomis įmonėmis, tikimės, kad netrukus balansavimas bus vykdomas ne tik prireikus padidinant elektros gamybą, bet ir sumažinant vartojimą“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Sutartį dėl balansavimo paslaugų teikimo „Litgrid“ ir Vilniaus šilumos tinklai pasirašė praėjusių metų pabaigoje, o šiemet bendrovė praėjo prekvalifikacijos bandymą. Numatoma, kad balansavimo paslaugas ji pradės teikti nuo šių metų šildymo sezono pradžios.
 
„Judame link strateginės energetikos sričių integracijos. Mes kaip didžiausias šilumos tiekėjas ne tik ir toliau tieksime gyvybiškai svarbias paslaugas vilniečiams, bet ir tapsime elektros balansavimo rinkos dalyviais. Efektyvus energijos naudojimas yra pagrindinis kiekvienos dienos uždavinys, tad mūsų turimos infrastruktūros panaudojimas sisteminėms elektros paslaugoms teikti didins ne vien šilumos, bet ir elektros rinkos efektyvumą“, – sako AB Vilniaus šilumos tinklai generalinis direktorius Gerimantas Bakanas.
 
„Litgrid“ balansavimo paslaugų sutartis turi su 7 elektros gamintojais – „Achema“, „Ignitis gamyba“, Kauno kogeneracinį jėgainė, Kauno termofikacijos elektrinė, „Orlen Lietuva“, Panevėžio energija ir Vilniaus šilumos tinklai. Dar 3 sutartys sudarytos su nepriklausomo elektros energijos paklausos telkimo leidimus turinčiomis įmonėmis „Enefit“, „Balancy grid“ ir „Fusebox“. Su jomis šiuo metu vykdomi paruošiamieji darbai dėl balansavimo paslaugos teikimo mažinant vartojimą.
 
Nuo 2020 m. „Litgrid“ vysto balansavimo pajėgumų ir energijos rinką, kurioje balansavimo paslaugos teikiamos kasdien vykdant aukcionus kiekvienai kitos dienos valandai. Tokiu būdu balansavimo pajėgumai užsakomi iš rinkos dalyvių pagal realų poreikį už mažiausią pasiūlytą kainą. Anksčiau balansavimo paslaugos – vadinamasis antrinis rezervas – buvo perkamos visiems metams į priekį.
 
Iki Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais planuojama sukurti regioninį balansavimo pajėgumų rinkos mechanizmą, kuris apimtų visas tris Baltijos šalis.