Naujienos

2022-11-11

„Litgrid“ projektas susilaukė tarptautinio prestižinio įvertinimo

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ ir energijos kaupimo technologijų bendrovės „Fluence“ pilotinis projektas, kuriuo prie perdavimo tinklo buvo prijungta 1 MW baterija, toliau nominuojamas prestižiniams apdovanojimams. Šįkart praėjusiais metais užbaigtas projektas pateko į „Platts Global Energy Awards“ finalą.
 
Pilotinis „Litgrid“ projektas, kuriame panaudota „Fluence“ įranga, yra vienas pirmųjų pasaulyje, kuomet elektros energiją kaupianti baterija tapo sudėtine perdavimo tinklo dalimi – sistemos operatoriaus valdomu įrenginiu. Didžioji dalis šiuo metu perdavimo tinkluose naudojamų energijos kaupiklių priklauso elektros gamintojams ar vartotojams ir nėra plačiai naudojami sistemos valdymui.
 
Praėjusiais metais „Litgrid“ specialistai sėkmingai užbaigė baterijos bandymus. Įrenginys gali ne tik kaupti ir momentiškai pateikti energiją į tinklą, bet ir padėti valdyti dažnį bei kitus sistemos parametrus. Baterijos reakcija žaibiška: valdymo komandos apdorojimo laikas siekia 87 milisekundes (ms), o visiškas persijungimas iš įkrovimo į generavimą trunka dar trumpiau – 70 ms.
 
Šį rudenį inovatyvus „Litgrid“ projektas pateko tarp 11 finalistų, vienas kurių šių metų gruodžio 8 d. Niujorke bus apdovanotas „Platts Global Energy Awards“ prizu „Proveržis tinkle“ (angl. Grid Edge) kategorijoje. Šiuos apdovanojimus organizuoja reitingų agentūra „S&P Global Ratings“, jie laikomi labiausiai prestižiniais pasaulyje.
 
„Ši žinia – reikšmingas įvertinimas tiek visai komandai, dirbusiai prie projekto, tiek nuolatiniam visos bendrovės dėmesiui, kurį skiriame inovacijų diegimui“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis, – „Šis projektas ne tik svarbus mums kaip ateities energetikos centrui, bet jis turi ir labai apčiuopiamos praktinės reikšmės artėjant sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais“.
 
„Sėkmingai užbaigtas šis bandomasis projektas, pirmasis tokio pobūdžio Baltijos šalyse ir vienas pirmųjų pasaulyje, yra reikšmingas žingsnis diegiant perdavimo tinklo lygio energijos kaupimo sprendimus Lietuvoje ir visoje Europoje“, – sako „Fluence“ prezidentas Europos, Artimųjų Rytų ir Afrikos regionui Paulas McCuskeris. – „Fluence“ didžiuojasi galėdami bendradarbiauti su „Litgrid“ naujų energijos kaupimo sistemų panaudojimo bandymuose, kurie suteikia papildomos vertės perdavimo sistemai, pagerina atsparumą ir padidina energetinį saugumą.“
 
Tai jau ne pirmas 1 MW baterijos projekto įvertinimas. Šiemet jis jau triumfavo pasauliniuose atsinaujinančios energetikos apdovanojimuose „The Smarter E Award“ – ten jam atiteko „Išskirtinio projekto“ kategorijos nugalėtojo titulas.
 
Pilotinio 1 MW baterijos projekto įgyvendinimo metu buvo sudarytos baterijų prijungimo prie „Litgrid“ tinklo sąlygos bei suformuoti siūlymai techninėms specifikacijoms, kurių pagrindu buvo nustatyti reikalavimai ir 200 MW elektros energijos kaupimo įrenginių sistemai, kurią šiuo metu baigia įrengti „EPSO-G“ įmonių grupei priklausanti bendrovė „Energy cells“. Šią momentinį energijos rezervą Lietuvai užtikrinsiančią sistemą sudarys keturi Vilniuje, Šiauliuose, Alytuje ir Utenoje įrengti baterijų parkai, kurių bendra suminė galia ir talpa sieks 200 MW ir 200 MWh. Planuojama, kad momentinio rezervo paslaugą „Energy cells“ bus pasiruošusi teikti dar šių metų pabaigoje. Energijos kaupimo sistema bus integruota į „Litgrid“ tinklą.