Naujienos

2022-11-04

Bus atliekami planiniai elektros jungties „NordBalt“ darbai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ informuoja, kad kitą savaitę dėl planinių kasmetinių techninės priežiūros darbų bus laikinai atjungta Lietuvos ir Švedijos elektros jungtis „NordBalt“.
 
„NordBalt“ nebus prieinama prekybai nuo pirmadienio 7 val. iki sekmadienio 18 val. Lietuvos laiku.
 
„Elektros importas iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį yra vienas iš pagrindinių veiksnių, mažinančių elektros energijos kainas Lietuvos vartotojams. Tam, kad elektros prekybą vyktų sėkmingai, turime užtikrinti sklandų „NordBalt“ keitiklių įrenginių veikimą. Planinių darbų metu atliksime iš anksto numatytus „NordBalt“ keitiklio stoties Klaipėdoje techninės priežiūros darbus. Tuo pat metu darbai bus vykdomi ir kitame jungties gale, Nibru miestelyje, Švedijoje“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Techninės priežiūros darbų apimtys ir jų periodiškumas numatyti remiantis keitiklio įrangos gamintojo instrukcijomis ir „Litgrid“ perdavimo tinklo eksploatavimo reglamentu. Pačių svarbiausių sistemų patikra turi būti atliekama kasmet, tačiau keitikliui veikiant nėra galimybės patekti į kai kurias patalpas ir apžiūrėti įrenginius, todėl aptarnavimo darbus galima vykdyti tik sustabdžius keitiklį.
 
Šių metų rugpjūtį, elektros kainoms rinkoje pasiekus iki tol nematytas aukštumas, Lietuvos Respublikos energetikos ministerijos pavedimu „Litgrid“ su Švedijos elektros perdavimo sistemos operatore „Svenska kraftnät“ suderino planinių darbų atidėjimą.
 
2022 m. pirmuosius 9 mėnesius „NordBalt“ jungties bendras prieinamumas rinkai buvo 100 procentų. Sausio–rugsėjo mėnesiais iš Švedijos į Lietuvą per šią jungtį importuota 3,8 TWh elektros energijos, tai sudarė apie 44 proc. viso Lietuvos elektros importo.
 
700 MW galios elektros jungtis su Švedija veikia nuo 2016 metų.