Naujienos

2022-06-17

„Litgrid“ darni veikla: prie tinklo prijungė 217 MW atsinaujinančios energijos šaltinių; naudos atsinaujinančią energiją savoms reikmėms; ženkliai padidino žaliųjų pirkimų skaičių

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ per pastaruosius metus ribojo aplinkai neigiamą įtaką turinčių medžiagų naudojimą, prie elektros tinklo prijungė 250 MW galios atsinaujinančių išteklių elektrinių, puoselėjo ryšius su vietos bendruomenėmis ir skyrė dėmesį darbuotojų saugai bei palankioms darbo sąlygoms pandemijos metu.
 
„Litgrid“ penktadienį paskelbė 2021 m. darnumo ataskaitą, kurioje apžvelgia darnios veiklos tikslus ir pasiektus praėjusių metų rezultatus.
 
„Darni veikla elektros energetikos srityje pastaruoju metu įgijo naujų atspalvių dėl geopolitinės situacijos regione – saugi elektra tapo kaip niekad svarbi. Be įprastų darnumo veiksmų praėjusiais metais vieni svarbiausių darbų buvo nesaugios elektros iš trečiųjų šalių užkardymas, pasirengimas neplaniniam sinchroniniam prisijungimui prie kontinentinės Europos tinklų. Tuo pačiu metu toliau rūpinamės, kad kuo didesnė energijos dalis Lietuvoje būtų pagaminta iš atsinaujinančių išteklių, eidami link 100 proc. rodiklio ateityje. Visa tai turės didelės įtakos Lietuvos, Baltijos šalių  žmonėms, verslams. Patikima ir nepriklausoma energetika, atsinaujinančių išteklių, ateityje užtikrinsiančių energetinę nepriklausomybę,  integravimas į elektros tinklą, yra svarbiausi „Litgrid“ uždaviniai“, – sako „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.
 
Atsisako taršių medžiagų
 
„Litgrid“ itin didelį dėmesį skiria inovacijoms, kovai su klimato kaita, patikimos elektros energijos tiekimui, infrastruktūros atnaujinimui ir priežiūrai.
 
Vienas svarbiausių „Litgrid“ strategijoje iškeltų tikslų – poveikio aplinkai mažinimas. Siekdama mažinti gamtos užterštumą ir vadovautis gerąja Europos operatorius jungiančios organizacijos ENTSO-E inovatyvių sprendimų praktika iki 2028 metų bendrovė atnaujins 6 transformatorių pastotes, kurios savyje neturės klimato atšilimui ir aplinkai neigiamą įtaką turinčių medžiagų (sieros heksafluorido (SF6) dujų ar alyvos izoliacijos. Užtikrinant patikimą ir saugų elektros perdavimo sistemos prižiūrą, nebuvo kritinių sistemos atsijungimų ar incidentų, kurių metų būtų padaryta žala gamtai.
 
Savo valdomose pastotėse praėjusiais metais „Litgrid“ pradėjo saulės jėgainių, kuriose pagaminta elektra bus naudojama savoms reikmėms, įrengimą.  Planuojama, kad tokios jėgainės bus įrengtos 21 pastotėje. Tai leis „Litgrid“ sumažinti į aplinką išmetamo anglies dvideginio kiekį ir padės sutaupyti bendrovės išlaidas už elektrą.
 
Siekdama mažinti poveikį aplinkai, įmonė įsipareigojo teikti prioritetą žaliųjų pirkimų vykdymui. Bendrovės tikslas– pasiekti, kad iki 2030 m. visi vykdomi viešieji pirkimai būtų žali, o darnumo kriterijai būtų integruoti į reikalavimus rangovinėms įmonėms. Per 2021 m. žalieji pirkimai sudarė 30 proc. visų pirkimų.
2021 m. „Litgrid“ prie elektros energetikos sistemos prijungė 217 MW galios atsinaujinančių energijos šaltinių elektrinių.
 
Gyventojams – triukšmo mažinimo sprendimas
 
Puoselėdama atsakomybę bendruomenėms, „Litgrid“ jau penktus metus vykdo bendradarbiavimą su vietos žmonėmis, palaiko ryšius su gyventojais, kurių aplinkoje jau vyksta arba bus vykdomi strateginiai projektai.
 
Per 2021 metus buvo surengta 19 susitikimų su vietos bendruomenėmis Rytų ir Vakarų Lietuvoje. Įgyvendinant Lietuvos-Lenkijos jungties „LitPol Link“ išplėtimą, vieną didžiausių pastarojo meto strateginį valstybės energetikos projektų, pagal vietos bendruomenės poreikius buvo imtasi triukšmo gyvenamojoje aplinkoje mažinimo projekto. Pirmasis jo etapas įgyvendintas 2021 m. gruodį.
 
Aukšti klientų pasitenkinimo rodikliai
 
2021 m. „Litgrid“ atliko klientų nuomonės tyrimą pagal GCSI indeksą. GCSI klientų pasitenkinimo rezultatas siekė 79 punktus ir atitinka rezultatus, kuriuos pasiekia įmonės, turinčios aukštą paslaugų teikimo standartą.
 
Darbuotojų sauga ir sveikata išlieka vienu iš pagrindinių „Litgrid“ prioritetų. Bendrovei pavyko pasiekti, kad per paskutinius kelis metus tiek rangovų, tiek bendrovės darbuotojų veiklos metu nebuvo užfiksuotas nė vienas mirtinas ar sunkus nelaimingas atsitikimas. „Litgrid“ ne tik vykdo mokymus ir saugos tematika darbuotojams, bet ir atliko per 200 patikrinimų dėl rangovų darbuotojų darbų saugos reikalavimų laikymosi. Jei patikrinimo metu randama neatitikimų, darbai stabdomi, kol ištaisomi trūkumai.
 
Rengdama darnumo ataskaitą „Litgrid“ vadovaujasi Jungtinių Tautų inicijuoto Pasaulinio susitarimo (angl. Global Compact) principais ir Pasaulinės ataskaitų rengimo iniciatyvos (angl. Global Reporting Initiative, GRI) rekomendacijomis, kurios padeda įvertinti veiklą pagal susijusius ekonominius, aplinkosaugos, darbuotojų, žmogaus teisių, rinkos ir santykių su visuomene rodiklius.
 
„Litgrid“ priklauso „EPSO-G“ įmonių grupei, kuri siekia užtikrinti sklandų ir patikimą Lietuvos perėjimą prie didelius kiekius atsinaujinančių energijos išteklių integruojančios energetikos sistemos, įgalinant sektoriaus dekarbonizaciją, inicijuojant sistemų susiejimo projektus bei palengvinant klimatui neutralios energijos mainus. Grupė energetikos sektoriaus transformaciją įgyvendina užtikrindama darnią pusiausvyrą tarp aplinkosauginių, socialinių bei ekonominių tikslų.