Naujienos

2023-11-13

„Litgrid“ ir PSE svarsto alternatyvą naujai Lenkijos ir Lietuvos jungčiai

Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatorės „Litgrid“ ir PSE svarsto įvairias planuojamos naujos elektros jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos alternatyvas.
 
Ženkliai išaugus sąnaudoms ir kabelių bei keitiklių stočių užsakymams viršijant gamybos pajėgumus, 2023 m. balandį buvo nutraukti planuojamos aukštos įtampos nuolatinės srovės jungties „Harmony Link“ viešieji pirkimai. Iš karto po šio sprendimo Lenkijos ir Lietuvos perdavimo sistemos operatorės pradėjo pasirengimo naujiems konkursams procesą, tuo pačiu metu svarstydamos įvairias alternatyvas, kurios galėtų sumažinti išlaidas ir būti įgyvendintos per trumpiausią įmanomą laiką.
 
Viena iš perdavimo sistemos operatorių nagrinėtų alternatyvų yra sausumos kabelis. Pirminiu vertinimu, alternatyva leistų sumažinti projekto biudžetą ir jį įgyvendinti greičiau.
 
Tiesiant sausumos kabelį būtų galima iš dalies panaudoti planuojamos „Rail Baltica“ geležinkelio trasos tarp Lenkijos ir Lietuvos infrastruktūros koridorių. Kadangi preliminarūs vertinimai vis dar atliekami, šiuo metu svarstomos tiek jūrinės, tiek sausumos jungties alternatyvos.
 
Numatoma, kad sprendimas dėl įgyvendinimo būdo bus priimtas pirmąjį 2024 m. pusmetį.