Naujienos

2023-10-20

Bus atliekami planiniai elektros jungties „NordBalt“ darbai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ informuoja, kad  elektros jungtis „NordBalt“ kitą savaitę bus laikinai atjungta dėl planinių kasmetinių techninės priežiūros darbų Švedijoje ir Lietuvoje.

„NordBalt“ nebus prieinama elektros prekybai nuo pirmadienio 7 val. iki sekmadienio 18 val. Lietuvos laiku.

„Elektros importas iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį yra vienas iš pagrindinių veiksnių, mažinančių elektros energijos kainas Lietuvos vartotojams. Tam, kad elektros prekyba ir toliau vyktų sėkmingai, turime užtikrinti sklandų „NordBalt“ keitiklių įrenginių veikimą. Planinių darbų metu atliksime iš anksto numatytus „NordBalt“ keitiklio stoties Klaipėdoje techninės priežiūros darbus, kurių nespėjome atlikti rugsėjį įvykusio gedimo metu. Tuo pat metu darbai bus vykdomi ir Švedijoje“, – sako „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

Dalį darbų „Litgrid“ specialistai atliko rugsėjo mėnesį, kai jungtis buvo atjungta dėl gedimo.

Remonto metu numatoma atlikti pagrindinių įrenginių – keitiklio, valdymo sistemos, aušinimo sistemos, atviros skirstyklos – prevencinės priežiūros darbus ir defektų šalinimą, kurių negalima atlikti veikiant įrenginiams.

Techninės priežiūros darbų apimtys ir jų periodiškumas numatyti remiantis keitiklio įrangos gamintojo instrukcijomis ir „Litgrid“ perdavimo tinklo eksploatavimo reglamentu. Pačių svarbiausių sistemų patikra turi būti atliekama kasmet, tačiau keitikliui veikiant nėra galimybės patekti į kai kurias patalpas ir apžiūrėti įrenginius, todėl aptarnavimo darbus galima vykdyti tik sustabdžius keitiklį.

2022 m. „NordBalt“ bendras jungties prieinamumas rinkai buvo 98,26 proc. Per 2023 metus iš Švedijos į Lietuvą per šią jungtį kol kas importuota 3,58 TWh elektros energijos.

700 MW galios elektros jungtis su Švedija veikia nuo 2016 metų.