Naujienos

2021-12-01

„Litgrid“ prioritetinei veiklai steigiamas Sinchronizacijos programos įgyvendinimo centras

Artėjant Lietuvos elektros sistemos sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ įgyvendina vidinę pertvarką – struktūroje išskiriamas Sinchronizacijos programos įgyvendinimo centras. Jis įgyvendins visus sinchronizacijos programos projektus ir bus atsakingas už pasirengimą 2025 m. įgyvendinamai sinchronizacijai.
 
Bendrovės struktūroje išgryninant sinchronizacijos programos įgyvendinimo funkciją siekiama efektyviausio darbo organizavimo ir sklandaus prioritetinės programos vykdymo. Anksčiau skirtingus pavaldumus ir daugiau atsakomybių turėję darbuotojai koncentruojami viename centre ir dirbs tiktai su strateginiais sinchronizacijos projektais.
 
Naujai įsteigtam centrui vadovaus Mindaugas Ivanavičius. Į naująjį centrą perkeliami sinchronizacijos programą įgyvendinantys darbuotojai, kurių dauguma iki šiol dirbo strateginės infrastruktūros departamente. Naujų etatų kuriamam centrui nėra steigiama, papildomų administracinių kaštų šį pertvarka nepareikalaus.
 
„Struktūros pakeitimas atspindį sinchronizacijai skiriamą dėmesį ir programos strateginę reikšmę. Mūsų laukia ketveri lemiami sinchronizacijos projektų įgyvendinimo metai, turime užtikrinti sklandų projektų užbaigimą. Siekiame, kad atsakingi specialistai galėtų koncentruotis į šiuos uždavinius, o struktūra ir darbo organizavimas maksimaliai atitiktų visai Lietuvai strateginių projektų svarbą“, - sakė Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
„Kai kurie darbai yra įdomūs ne tik kaip profesinis iššūkis, bet ir dėl suteikiamos atsakomybės. Galimybę dirbti įgyvendinant valstybės strateginius projektus, kurie užtikrins Lietuvos energetinę nepriklausomybę, vertinu ne tik kaip pasitikėjimą, bet ir kaip svarbų įpareigojimą. Mūsų laukia labai intensyvus darbas, kartu su sinchronizaciją įgyvendinančiais kolegomis jaučiame didelį entuziazmą ir rimtą nusiteikimą“, - teigė pareigas pradedantis eiti Sinchronizacijos programos įgyvendinimo centro vadovas M. Ivanavičius.
 
Numatoma, kad Sinchronizacijos programos įgyvendinimo centras veiks terminuotai, iki sinchronizacijos programos įgyvendinimo pabaigos. Dėl šios priežasties jis yra steigiamas ne kaip atskiras departamentas, o kaip specialus funkcinis centras bei koncentruosis tik į pagrindinę jam priskirtą veiklą. Po sinchronizacijos šiame centre dirbančių žmonių kompetenciją planuojama pasitelkti įgyvendinant kitus  projektus, kurie numatyti „Litgrid“ strategijoje.
 
Anksčiau sinchronizacijos programą vykdęs Strateginės infrastruktūros departamentas tęs savo pagrindinę veiklą – užtikrins elektros perdavimo sistemos infrastruktūros plėtros ir rekonstrukcijos projektų įgyvendinimą.
 
Prie „Litgrid“ prisijungęs naujojo centro direktorius Mindaugas Ivanavičius iki šiol 17 metų ėjo vadovaujančias pareigas inžinerijos ir architektūros kompanijoje „Sweco Lietuva“, pastaraisiais metais jis buvo  atsakingas už verslo vystymą.
 
Lietuvos Vyriausybė yra patvirtinusi 15 ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos programos projektų. Šiuo metu jau įgyvendinti 4 iš jų. Tai – 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, taip pat – reikšmingiausias projektas iš kol kas įgyvendintų, prie Alytaus esančio „LitPol Link“ jungties išplėtimas.
 
Iš viso iki šių metų pabaigos bus baigta beveik 40 proc. visų sinchronizacijos programos darbų. Baltijos šalių sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais planuojama įgyvendinti 2025 m. Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje.