Naujienos

2021-10-19

Baltijos šalių ir Lenkijos elektros perdavimo operatoriai pateikė paraišką CEF finansavimui gauti

Baltijos šalių ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatoriai „Litgrid“, AST, „Elering“ ir PSE pirmadienį, spalio 18 dieną pateikė bendrą finansavimo paraišką Europos infrastruktūros tinklų priemonei (Connecting Europe Facility, CEF). Prašomas papildomas finansavimas yra numatytas antrajai Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais daliai. Lėšos būtų skiriamos tinklo atnaujinimo, dažnio valdymo įrangai ir informacinių sistemų projektams.
 
Keturios valstybės siekia investicijų projektams, kurių bendra vertė yra 238 mln. eurų. Lietuvos projektų vertė yra 41 mln. eurų, Latvijos – 49 mln. eurų, Estijos – 37 mln. eurų, Lenkijos – 111 mln. eurų.
 
Lietuvos dalies finansavimas būtų skiriamas keturiems „Litgrid“ projektams – Darbėnų pastotei, pasienyje su Latvija esančios 330 kV elektros perdavimo oro perdavimo linijos Klaipėda-Grobinė rekonstrukcijai, perdavimo sistemos informacinių technologijų sistemoms ir Lietuvos-Švedijos elektros jungties „NordBalt“ IT informacinių technologijų sistemoms.
 
CEF yra pagrindinė Europos Sąjungos (ES) finansavimo priemonė, skatinanti augimą, darbo vietų kūrimą ir konkurenciją skirdama tikslines investicijas į infrastruktūrą Europoje. Ji palaiko itin našaus, tvaraus ir efektyviai sujungto Europos energetikos tinklo kūrimą.
 
Anksčiau sinchronizacijos projektams finansuoti skirtos paraiškos CEF buvo pateiktos ir patvirtintos 2019 ir 2020 metais. Iki šios Baltijos šalys ir Lenkija gavo daugiau nei 1 mlrd. eurų, kurie skirti nacionalinių elektros tinklų modernizavimui, jūrinės elektros jungties „Harmony Link“ statyboms ir sinchroninių kompensatorių įdiegimui Baltijos šalyse. Tolimesnė CEF parama leistų pagal numatytą grafiką įgyvendinti šį Baltijos šalims ir visai ES itin svarbų projektą. Bendra paraiška taip pat rodo produktyvų regioninį bendradarbiavimą, nukreiptą į patikimo energijos tiekimo užtikrinimą ir Baltijos šalių elektros rinkų integraciją.
 
Paraišką pateikusios valstybės jau yra skyrusios reikšmingas investicijas sinchronizacijos projektams, t. y. elektros tinklų stiprinimui, naujų autotransformatorių įdiegimui, trečiosios jungties tarp Latvijos ir Estijos statyboms ir kt. Be to, „Litgrid“ kartu su PSE jau atliko parengiamuosius naujos „Harmony Link“ jungties darbus – jūros dugno tyrimą, įsigijo sklypą Darbėnų pastotės statybai, taip pat pradėjo kabelio įrengimo pirkimą.
 
Antrajame sinchronizacijos etape numatytas papildomos infrastruktūros kūrimas tarp šalių padidins energetinį saugumą regione bei sukurs naujų galimybių energetikos rinkos dalyviams, kartu paskatinant Europos vidaus rinkos veikimą. Plėtra taip pat padės užtikrinti ekonominį augimą ir sukurs naujas galimybes verslui.
 
Baltijos šalių energetikos sistemos sinchronizaciją su kontinentinės Europos elektros tinklais planuojama užbaigti 2025 metais.