Naujienos

2021-12-09

Dėl viešai skelbiamos informacijos apie galimybę Baltijos šalims įsileisti daugiau elektros iš Rusijos ir Baltarusijos

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“, reaguodama į viešai skelbiamą informaciją dėl to, kad Baltijos šalys tariasi dėl galimybės įsileisti daugiau elektros iš Rusijos ir Baltarusijos, informuoja, kad tokios diskusijos nėra vykdomos. 
 
„Litgrid“ pralaidumus su Baltarusija ar Rusija skaičiuoja ir nustato pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VERT) patvirtintą metodiką, kurioje nurodyta, koks turi būti elektros kiekis – nuo metodikoje nurodytų dydžių negalime nukrypti. Taigi techniškai dabar ką nors keisti nėra įmanoma“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Jis pabrėžia, kad su kaimyninės Latvijos elektros perdavimo sistemos operatore AST šiuo metu diskutuojama tik apie tai, kaip padaryti, kad lietuviška ir latviška pralaidumų metodika būtų panašesnės.
 
„Jau kurį laiką dirbame pagal atnaujintą metodiką ir matome, kad kartais pagal mūsų metodiką nustatyti techniniai pralaidumai ir pagal latvišką metodiką nustatomi pralaidumai prekybai per daug svyruoja. Todėl kalbamės apie tai, kaip sukalibruoti skirtingų šalių naudojamas metodikų formules“, – sako R. Masiulis.
 
„Litgrid“ vadovas taip pat pabrėžia, kad nėra jokio pagrindo tvirtinti, kad pakeitus elektros pralaidumus su Baltarusija ar Rusija, tai turėtų įtakos didmeninei elektros energijos kainai Lietuvoje.