Naujienos

2021-10-05

Baltijos šalių balansavimo planas

Nuo 2018 m. sausio 1 d. Baltijos perdavimo sistemos operatoriai - „Elering AS“, AS „Augstsprieguma tikis“ ir AB „Litgrid“ (Baltijos PSO) taiko bendrą Estijos, Latvijos ir Lietuvos elektros sistemų balansavimo modelį. Tam buvo sukurta bendra Baltijos šalių koordinuojama balansavimo zona bei bendra Baltijos šalių balansavimo rinka, skirta keistis balansavimo energija. Kol kas naudojami tik rankinio aktyvinimo dažnio atkūrimo rezervai (mFRR), bet jau ateinančiais metais numatomi reikšmingi Baltijos šalių balansavimo modelio pakeitimai siekiant, kad jie atitiktų Europos reglamentų reikalavimus ir užtikrintų, kad Baltijos šalių PSO laikytųsi Kontinentinės Europos sinchroninės zonos (CESA) taisyklių ir sutarčių po sinchronizavimo su CESA tinklais.
 
mFRR balansavimo energijos rinka
 
Esamas Baltijos šalių balansavimo modelis ir balansavimo energijos rinka bus pakeisti tuo metu, kai Baltijos šalių PSO prisijungs prie bendros Europinės mFRR platformos (rankinio aktyvinimo rezervo iniciatyva – MARI), kuri numatoma laikotarpiu nuo 2023 m. vidurio iki 2024 m. antros pusės. Pagrindinis mFRR balansavimo rinkos pakeitimas prisijungiant prie MARI platformos bus 15 minučių balansavimo rinkos laiko vieneto įvedimas ir atitinkami mFRR energijos produktų bei procesų pokyčiai. Prisijungimas prie MARI platformos užtikrins, kad Baltijos šalių balansavimo rinka bus neatskiriama Europos balansavimo rinkos dalis, leisianti vietos balansavimo paslaugų teikėjams dalyvauti Europos mFRR rinkoje. Dėl padidėjusios rinkos išaugs energetikos sistemos saugumas, nes bus užtikrintas didesnis energijos rezervų likvidumas rinkoje, išnaudojant turimus tarpzoninius pajėgumus su kaimyninėmis teritorijomis.
 
aFRR balansavimo energijos rinka
 
Siekiant sėkmingai sinchronizuoti Baltijos šalis su CESA ir užtikrinti 15 minučių elektros sistemos apkrovos ir dažnio valdymą, Baltijos PSO pristatys automatinio aktyvavimo dažnio atkūrimo rezervinį produktą (aFRR) ir atitinkamus procesus. aFRR įgyvendinimas bus suderintas su bendros Europinės aFRR platformos, skirtos keistis aFRR energija (PICASSO, Tarptautinio automatinio dažnio atkūrimo ir stabilios sistemos veikimo koordinavimo platforma), reikalavimais. Kaip ir mFRR, vietiniai aFRR tiekėjai galės dalyvauti Europos aFRR energijos rinkoje. Planuojama, kad aFRR diegimas Baltijos šalyse bus baigtas iki 2024 m. pabaigos. 
 
Atsiskaitymo už disbalansą laikotarpis
 
Pagal Europos reglamentus, atsiskaitymo už disbalansą laikotarpis (ADL) sutrumpinamas nuo 60 minučių iki 15 minučių Baltijos šalyse. aFRR įvedimas ir 15 minučių balanso kontrolės laikotarpio pakeitimas Baltijos šalyse yra pagrindiniai elementai, užtikrinantys, kad 15 minučių ADL gali būti tinkamai įgyvendinamas, laikantis Europos Sąjungos Komisijos reglamento, kuriuo nustatomos elektros energijos balansavimo gairės, ir Baltijos perdavimo sistemos operatorių parengtos įgyvendinimo koncepcijos. 2024 m. planuojama įdiegti 15 minučių ADL Baltijos šalyse, o iki šio termino Baltijos šalių reguliavimo institucijos leidžia nukrypti nuo atitinkamų Europos reikalavimų. Siekdami sudaryti galimybę rinkos dalyviams sumažinti galimą disbalansą, leisdami jiems prekiauti kuo arčiau veikimo laiko, Baltijos PSO, kaip ir kiti Europos PSO, aktyviai rems 15 minučių rinkos laiko vieneto (RLV) įvedimą kitai dienai ir einamosios dienos energijos rinkas, kas taip pat yra būtina norint užtikrinti 15 minučių ADL diegimą Baltijos šalių balansavimo modelyje. Baltijos šalys šiuo metu svarsto apie 15 minučių RLV taikymą kitos paros rinkai per pirmąją Europos bendros kitos paros prekybos rinkų susiejimo mechanizmo bangą kaimyninėse Šiaurės šalių ir Lenkijos rinkose - 2024 m. pradžioje. Planuoja įdiegti 15 minučių produktą einamosios dienos rinkoje Baltijos šalyse kartu su esamu 60 minučių produktu Šiaurės šalyse iki 2023 m. vidurio.
 
„Baltijos apkrovos – dažnio valdymo“ (ADV) blokas
 
Sinchronizuojant Baltijos šalių energetikos sistemas su CESA tinklais, reikia atlikti sudėtingus ir esminius elektros sistemų veikimo pokyčius - reikia visiškai naujo balansavimo modelio Baltijos šalyse. Šiuo tikslu Baltijos PSO planuoja sukurti Baltijos apkrovos ir dažnio valdymo (ADV) bloką, susidedantį iš trijų ADV zonų: Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Pagrindinė atsakomybė už balansavimą tenka ADV zonos lygiui. Kartu su aFRR ir mFRR produktais bus pristatyti dažnio palaikymo rezervų (FCR) produktai. Perdavimo sistemos operatoriai taikys dažnio ribojimo ir dažnio atkūrimo procesus, kad užtikrintų taikomus apkrovos dažnio valdymo parametrus. Baltijos šalių PSO bendrai parengė ADV bloko koncepcijos dokumentą, siekdami apibrėžti pagrindines sąvokas, principus ir veiksmus, taip pat apibūdinti techninius reikalavimus ir procedūras, susijusias su Baltijos apkrovos dažnio valdymo ateitimi ir ją remiančia rinkos sąranga. Koncepcinis dokumentas apibūdina ADV blokų struktūrą, rezervų teikėjų kvalifikacijos principus, pajėgumų matavimo ir paskirstymo metodą, pajėgumų pasidalijimo ir mainų principus, pajėgumų ir energijos standartinius produktus, pajėgumų įsigijimo procesą ir aktyvinimo procesą. Baltijos ADV bloką planuojama sukurti iki 2024 m. pabaigos.
 
Pajėgumų rinkų balansavimas
 
Siekdami užtikrinti būtinų rezervų prieinamumą Baltijos ADV blokui eksploatuoti, Baltijos PSO planuoja įsigyti visų rūšių rezervus (FCR, aFRR, mFRR) pagal apimtis, nustatytas Baltijos ADV bloke kaip pajėgumų produktai. Baltijos perdavimo sistemos operatoriai sieks sukurti bendrą Baltijos šalių balansavimo pajėgumų rinką, įdiegdami rinkos ir tarpvalstybinio paskirstymo mechanizmus, kad balanso paslaugų teikėjai Baltijos šalyse galėtų konkuruoti likvidžioje rinkoje, užtikrindami efektyviausią balansavimo pajėgumų pirkimą Baltijos šalyse. Baltijos PSO nuo 2022 m. organizuos išankstinio balanso paslaugų teikėjų kiekvienos rūšies rezervų kvalifikacijos procesą. Kiekvienos rūšies rezervų įsigijimas yra numatytas kasdienio aukciono būdu ir planuojamas įdiegti 2024 m.
 
Įgyvendinimo grafikas
 
Baltijos PSO aktyviai dirba planuojant ir įdiegiant būtinus Baltijos balansavimo modelio pakeitimus. Suinteresuotosios šalys dalyvauja rengiant visus susijusius dokumentus ir metodikas per viešas konsultacijas ir nuoseklias diskusijas. Išsamesnę informaciją apie planuojamus pakeitimus rasite:
 
 
Projektų įgyvendinimo grafiko santrauka:
Aukščiau nurodyti etapai ir terminai rodo geriausias numatomas datas ir yra detalizuoti aukščiau esančiame Baltijos šalių balanso plano tekste.