Naujienos

2022-05-25

„Litgrid“ ir „Ignitis gamyba“ susitarė kartu testuoti inovaciją: atliks Kauno hidroelektrinės ir 1MW baterijos bendro veikimo tyrimą

Lietuvos perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ ir „Ignitis gamyba“ pasirašė bendradarbiavimo susitarimą atlikti Kauno hidroelektrinės (KHE) ir 1 MW galios baterijos bendro darbo tyrimą. Tai yra pirmasis eksperimentas su rinkai šį mėnesį atverta „Litgrid“ inovacija – 1 MW baterija. Planuojamas tyrimas savo kompleksiškumu ir aktualumu bus pirmasis toks visame Baltijos regione.
 
Tyrime siekiama panaudojant skirtingų technologijų savybes atlikti sujungtą Kauno hidroelektrinėje veikiančio agregato (hidroagregato) ir baterijos galių valdymą eksperimentiniais tikslais. Tyrimo metu bus modeliuojami energetikos sistemos dažnio charakteristikų pokyčiai bei vykdomas hidroagregato ir baterijos  suderintas atsakas kombinuojant kaupiklio ir hidroelektrinės galių valdymą.
 
Hidroagregatai, kurių veikimo lankstumą riboja mechaninės įrenginių savybės, yra sąlyginai lėti. Tuo tarpu energijos kaupiklių sistemos į trikdžius elektros energetikos sistemoje reaguoja greitai ir gali kompensuoti lėtesnį hidroagregato veikimą bei kompensuoti trūkstamą arba sukaupti perteklinį elektros energijos kiekį. Taip, pažangiu būdu valdomos hidroagregatų ir kaupiklių sistemos užtikrintų tinklų kodeksuose dažnio valdymo įrenginių grupėms keliamus reikalavimus.
 
Į planuojamą tyrimą ketinama pakviesti ir mokslinę instituciją, kuri moksliniais metodais išanalizuotų ir įvertintų atlikto tyrimo duomenis.
 
Pasak „Litgrid“ Strategijos departamento direktoriaus Liutauro Varanavičiaus, Baltijos šalims jungiantis su Kontinentinė Europos tinklais sinchroniniu režimu, reikės stabiliai ir ypač greitai reaguojančių ir patikimai veikiančių elektros generatorių. „Litgrid“  pilotinė 1  MW baterija ir joje įdiegtos technologijos suteikia galimybę rinkos dalyviams pasiruošti būsimai elektros sistemos transformacijai. Šie bandymai taip pat prisideda prie atsinaujinančios energetikos elektrinių integravimo į elektros sistemą, o tai yra vienas iš kertinių Lietuvos tikslų.
 
„Bendradarbiavimo susitarimo pagrindu atliktas inovatyvus tyrimas bus ypač svarbus ieškant netradicinių ir pažangių būdų efektyviausiu būdu išnaudoti sinergiją tarp šiandienines elektros energijos generacijos ir kaupimo technologijų energetikos sektoriuje. Pažangūs valdymo sprendiniai, apjungiantys kaupimo technologijas su tradicine generacija, leis padidinti mūsų generacijos sistemos lankstumą, kuris ypač svarbus atsinaujinančių energijos šaltinių integracijai į šalies elektros energetikos sistemą.  Šis projektas bus puikus mokslo ir verslo bendradarbiavimo pavyzdys, turintis šaliai išliekamąją tiek strateginę, tiek mokslinę vertę. Atlikta galimybių analizė suteiks žinių, kaip užtikrinti patikimesnį ir saugesnį elektros tiekimą vartotojams“, – teigia „Ignitis gamybos“ vadovas Rimgaudas Kalvaitis.
 
Kauno hidroelektrinės (KHE) ir 1 MW galios baterijų kaupiklio bendro darbo tyrimas - tai bendradarbiavimo pavyzdys bei labai svarbus žingsnis diegiant naują praktiką, kai kartu dirba mokslas, verslas ir Lietuvos perdavimo sistemos operatorė.
 
Apie 1 MW bateri
 
Vilniaus transformatorių pastotėje prie tinklo prijungta inovatyvi 1 MW galios ir 1 MWh talpos baterija - pilotinis „Litgrid“ projektas, vienas pirmųjų pasaulyje, kuomet elektros energiją kaupianti baterija buvo integruota tiesiai į elektros perdavimo tinklą.
 
Įrenginys prie tinklo buvo prijungtas pernai metų pabaigoje. „Litgrid“ specialistai sėkmingai užbaigė jo bandymus. Inovatyvi baterija geba ne tik kaupti, bet ir momentiškai pateikti energiją į tinklą bei padėti valdyti dažnį. Jos reakcija žaibiška: valdymo komandos apdorojimo laikas siekia 87 milisekundes (ms), o visiškas persijungimas iš įkrovimo į generavimą trunka dar trumpiau – 70 ms.
Šis projektas prestižiniuose tarptautiniuose atsinaujinančios energetikos apdovanojimuose „The Smarter E Award“ 2022 m. gegužę buvo  „Išskirtinio projekto“ kategorijos nugalėtoju.
1 MW baterija yra svarbi Lietuvos energetinei nepriklausomybei, kadangi ji atvers kelią didinti prie tinklo prijungtų atsinaujinančių energijos šaltinių skaičių ir jų galią. Šių metų gegužės mėnesį perdavimo tinklo operatorė atvėrė 1 MW bateriją akademinių ir verslo organizacijų eksperimentiniams projektams.