Naujienos

2021-04-06

„Litgrid“ informavo rinką apie Baltarusijos elektros sistemos bandymus

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ per „NordPool“ biržą informavo elektros rinkos dalyvius, kad dėl balandžio 8 ir 11 d. planuojamų Baltarusijos elektros sistemos bandymų bus sumažinti tarpsisteminiai pralaidumai.
 
Dėl bandymų nuo balandžio 8 d. 00:01 iki balandžio 9 d. 00:00 ir nuo balandžio 11 d. 00:01 iki balandžio 12 d. 00:00 Lietuvos laiku bus sumažinti tarpsisteminiai pralaidumai tarp Lietuvos ir Latvijos: nuo 1334 MW iki 1270 MW Latvijos kryptimi ir nuo 1199 MW iki 1149 MW Lietuvos kryptimi.
 
Bandymų metu bus atjungtos keturios Lietuvos ir Baltarusijos elektros sistemas jungiančios 330 kV linijos.
 
Stabilų Lietuvos elektros sistemos darbą ir elektros tiekimą šalies gyventojams ir verslui bandymų metu užtikrins turimi rezervai, tarpsisteminės jungtys su Lenkija ir Švedija bei tarpsisteminės linijos su Latvija ir Rusijos Karaliaučiaus sritimi.  
 
Baltarusijos perdavimo sistemos operatorius yra informavęs Lietuvos, Latvijos ir Estijos operatorius, kad bandymai vykdomi ruošiantis Astravo branduolinės jėgainės eksploatacijai bei numatomai Baltijos šalių desinchronizacijai nuo BRELL.
 
„Litgrid“ apie bandymus buvo informuota kovo 12 d. Įprastai BRELL žiede veikiančios šalys kitus operatorius apie planuojamus tokio pobūdžio bandymus informuoja iš anksto, likus pusmečiui arba daugiau.
 
Iki sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Parengti Lietuvos elektros energetikos sistemą atjungimui nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų ir darbui sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis žemyninės Europos valstybėmis planuojama 2025 m.