Naujienos

2021-03-12

Baltarusija informuoja apie planuojamus šalies energetinės sistemos bandymus

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ penktadienį gavo Baltarusijos perdavimo sistemos operatoriaus raštą, kuriuo informuojama apie planuojamus vykdyti bandymus šios šalies energetikos objektuose.
 
Baltarusijos operatoriaus laiške yra prašoma dėl vyksiančių bandymų suderinti visų keturių Lietuvos ir Baltarusijos elektros sistemas jungiančių 330 kV linijų atjungimą ir prijungimą balandžio 5–11 d.
 
Laiške nurodoma, kad Baltarusijos energetinės sistemos bandymai bus vykdomi siekiant įvertinti Baltarusijos elektros sistemos darbo patikimumą „atsižvelgiant į planuojamą Baltijos šalių energetikos sistemų išėjimą“ iš IPS/UPS sistemos (BRELL žiedo) ir „numatomą Baltarusijos AE eksploatacijos pradžią“.
 
Prašoma, kad „Litgrid“ ir kitų Baltijos šalių perdavimo sistemų operatoriai siūlomo plano įvertinimą pateiktų iki kovo 26 d.
 
Įprastai BRELL žiede veikiančios šalys kitus operatorius apie planuojamus tokio pobūdžio bandymus informuoja iš anksto, likus pusmečiui arba daugiau.
 
„Tai tik dar kartą parodo visiškos energetinės nepriklausomybės būtinybę: turime spartinti mūsų elektros tinklų sinchronizaciją su Vakarų Europos tinklais. Baltarusijos pusės sprendimas yra netikėtas, tačiau šiuo metu ramiai ruošiamės šiam įvykiui. Deja, tokie netikėtumai yra galimi kol vis dar esam BRELL žiede“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.
 
Ministras šiuo metu yra Varšuvoje, kur su Lenkijos klimato ir aplinkos ministru Michał Kurtyka aptarė elektros sistemos stabilumo užtikrinimą per Lietuvos-Lenkijos jungtį „LitPol Link“.
 
„Esame pasirengę užtikrinti elektros sistemos patikimumą tiek vidiniais resursais, tiek pasinaudodami Baltijos šalių turimomis jungtimis su Lenkija ir Skandinavija. Šiuo metu jau pradėjome sistemos srautų analizę, kuri padės ramiai pasitikti planuojamus bandymus“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Apie gautą laišką „Litgrid“ informavo Energetikos ministeriją. Pirmadienį Energetikos ministerijoje numatomas tarpinstitucinis posėdis, kuriame bus pristatytas pasirengimas Baltarusijos planuojamiems bandymams.
 
Situacija bus aptarta trečiadienį vykstančiame BEMIP posėdyje.