Naujienos

2023-12-06

Elektros paklausos telkimo rinka plečiasi: „Litgrid“ pasirašė sutartį su „Enefit“

Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pasirašė sutartį su antrąja elektros energijos paklausos telkėja Lietuvoje – Estijos įmone „Enefit“. Sėkmingai atlikus balansavimo paslaugų testavimą Lietuvos perdavimo sistemoje, naujoji nepriklausomo paklausos telkimo rinkos dalyvė su 1 MW pajėgumu galės dalyvauti Baltijos šalių balansavimo rinkoje ir prekiauti balansavimo energija su perdavimo sistemos operatorėmis.

„Siekdami paskatinti naujų dalyvių atėjimą į elektros balansavimo rinką, seniau pasirengėme bendradarbiauti su telkėjais. Šiuolaikinės technologijos leidžia prireikus mažinti vartojimą ir toks balansavimas gali būti greitas ir efektyvus, o vartotojams sudaryti papildomas sąlygas sumažinti energijos kaštus. Džiaugiamės, kad prie balansavimo rinkos jungiasi dar vieni paklausos telkėjai, kurie padės įgyvendinti balansavimo uždavinį, apjungdami didelę grupę vartotojų. Balansavimo paslaugų atidavimą į telkėjų rankas laikome pažangiu, inovatyviu sprendimu, kuris suteiks daugiau galimybių efektyviai, lanksčiai ir operatyviai valdyti sistemą“, – sako „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento vadovas Donatas Matelionis.

Paklausos telkėjai apjungia grupę vartotojų, kurie gali prireikus naudoti mažiau elektros. Tokiu būdu vartotojai dalyvauja elektros sistemos gamybos ir vartojimo balanso užtikrinime bei gali sumažinti savo energijos kaštus.

Telkėjai leidžia lanksčiai ir greitai – vos per 15 min. užtikrinti, kad elektros energijos sistemoje pasiūla atitiktų paklausą.

Enefit UAB yra sutelkusi energijos vartotojų grupę jau su virš 10 MW galios balansavimo įrenginių. „Lankstus energijos valdymas iš įrenginių savininkų nereikalauja jokių papildomų investicijų ar resursų, tačiau padeda elektros tiekimo sistemoje palaikyti balansą tarp paklausos ir pasiūlos, leidžia naudoti daugiau iš atsinaujinančių išteklių pagamintos energijos, o tuo pačiu sumažinti įmonės sąskaitas už energiją ir CO2 pėdsaką. Tai sprendimas, kuris yra naudingas, tiek įmonėms, tiek energijos rinkai, tiek siekiant tvarumo tikslų“, – sako bendrovės „Enefit“ valdybos narė, Verslo klientų departamento vadovė Žana Klusovskienė.

Lietuvai kartu su kitomis Baltijos šalimis rengiantis prisijungti prie Kontinentinės Europos sinchroninės zonos ir savarankiškai valdyti sistemų dažnį, tokių lanksčių paslaugų nauda ir poreikis tik augs.

„Litgrid“ kartu su Latvijos ir Estijos operatorėmis AST ir „Elering“ suskaičiavo, kad nuo 2025 metų, kai pradės veikti Baltijos šalių balansavimo pajėgumų rinka, joje kasdien bus užsakoma apie 1700 MW balansavimo pajėgumų. Nauja balansavimo rinka kuriama besiruošiant sinchronizacijai su kontinentinės Europos elektros tinklais, po kurios Baltijos šalys veiks kaip bendras dažnio valdymo blokas ir balansavimo pajėgumų paslaugas užsakys kartu.

Lietuvos rinkos dalyvių balansavimo energijos pasiūlymai yra aktyvuojami bendroje Baltijos balansavimo rinkoje. Šiuo metu šioje rinkoje jau veikia nepriklausomo paklausos telkimo rinkos dalyvė „Fusebox“.

Tikimasi, kad sėkmingas bendradarbiavimas su antraisiais šalyje paklausos telkėjais atvers kelią ir paskatins į rinką įsilieti daugiau lanksčių paslaugų vystytojų.