Naujienos

2021-04-30

Po planinių darbų įjungta „NordBalt“ elektros jungtis su Švedija

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ praneša, kad atnaujintas Lietuvos ir Švedijos elektros jungties „NordBalt“ darbas.
 
Jungtis buvo atjungta Švedijos perdavimo sistemos operatoriaus „Svenska kraftnät“ prašymu dėl planinių techninės priežiūros darbų Nibru keitiklio stotyje. Jungtis nebuvo prieinama prekybai nuo pirmadienio 8 val. iki ketvirtadienio 18 val. Lietuvos laiku.
„Litgrid“ šiuos kasmetinius „NordBalt“ keitiklio stoties Klaipėdoje aptarnavimo darbus jau atliko praėjusių metų spalį, šių metų rudenį jie taip pat bus atliekami.
 
„Artimai bendradarbiaudami su Švedijos perdavimo sistemos operatoriumi ir nuolat atsakingai prižiūrėdami elektros perdavimo sistemą užtikriname aukštą jungties prieinamumą ir energijos prekybą su Šiaurės šalimis, taip didinama konkurencija ir mažinamos elektros kainos vartotojams“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
2020 m. „NordBalt“ bendras jungties prieinamumas rinkai buvo 95,63 proc. Per metus iš Švedijos į Lietuvą per šią jungtį  importuota 4,8 TWh elektros energijos, tai sudarė apie 43 % viso elektros importo.
700 MW galios elektros jungtis su Švedija pradėjo veikti 2016 m.