Naujienos

2021-09-27

Kaliningrado elektros sistemos izoliuotas bandymas praėjo sklandžiai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ praneša, kad šeštadienį vykęs Kaliningrado srities izoliuoto darbo bandymas praėjo sklandžiai, trikdžių elektros energetikos sistemoje nebuvo užfiksuota.
 
Kaliningrade pasiruošimas bandymui prasidėjo šeštadienį ryte. Atlikus parengiamuosius darbus, Karaliaučiaus elektros energetikos sistemos linijos buvo atjungtos 10.07 val. Tuo metu Kaliningrade elektros tiekimą užtikrino keturios pagrindinės elektrinės. Bandymas buvo baigtas 18.11 val., kai Karaliaučiaus elektros energetikos sistema sėkmingai sinchronizavosi su IPS/UPS sistema.
 
„Kaliningrado elektros sistemos izoliuotam bandymui buvome iš anksto pasiruošę ir 8 valandas trukusio bandymo metu veikėme pagal iš anksto parengtą planą. Tam, kad užtikrintume Lietuvos elektros sistemos patikimumą ir koordinuotą darbą su kaimyninių šalių operatoriais, skyrėme papildomų resursų, mūsų specialistų komandos budėjo skirtingose šalies lokacijose ir buvo pasiruošusios reaguoti, jeigu būtume susidūrę su netikėtomis situacijomis ar trikdžiais elektros energetikos sistemoje“, – teigia „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius Donatas Matelionis.
 
Bandymo metu nevyko prekyba iš Kaliningrado importuojama elektra.
 
Tai buvo jau trečiasis tokio pobūdžio testas: pirmasis vykdytas užpernai ir truko 72 valandas, o antrasis pernai truko 8 valandas.
Numatoma, kad izoliuoto darbo bandymai Kaliningrade bus atliekami kasmet tol, kol Baltijos šalys atsiskirs nuo posovietinės BRELL sistemos. Tai padaryti ir sinchronizuotis su žemyninės Europos tinklais Lietuva, Latvija ir Estija ketina 2025 metais.