Naujienos

2021-09-15

Po VERT sprendimo „Litgrid“ pakeitė Baltarusijos ir Lietuvos elektros perdavimo jungčių techninį pralaidumą

Pirmadienį Valstybinei energetikos reguliavimo tarnybai (VERT) pritarus naujoms elektros perdavimo pralaidumo iš Baltarusijos į Lietuvą taisyklėms, elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“, siekdama užtikrinti techninius sistemos parametrus, nuo trečiadienio, rugsėjo 15 d., pakeitė maksimalų elektros perdavimo pralaidumą iš Baltarusijos į Lietuvą.
 
Pakeitus techninį jungčių pralaidumą bus užtikrinama, kad mūsų šalies elektros linijos nebūtų naudojamos Baltarusijoje pagamintos elektros prekybai ir įgyvendintos Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių, įstatymo nuostatos.
 
„Trečiadienį, pirmąją naujos metodikos galiojimo dieną, buvo nustatytas maksimalus 262 MW elektros perdavimo pralaidumas iš Baltarusijos į Lietuvą. Nauja metodika užtikrins, kad į Lietuvą galės patekti energetikos sistemos patikimumui užtikrinti būtina elektros energija. Tuo pačiu bus apribotas Astrave pagamintos elektros importas į Lietuvą. Pagal naują metodiką pralaidumai bus skaičiuojami kiekvieną dieną, kad užtikrintume stabilų ir patikimą elektros energetikos veikimą“, - teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Pagal naujas taisykles, maksimalų elektros perdavimo pralaidumą (angl. Total Transfer Capacity, TTC) iš Baltarusijos į Lietuvą bus galima sumažinti iki tiek, kiek reikia Baltijos šalių sistemų saugumui užtikrinti.
 
Pasak R. Masiulio, nuo to, koks yra maksimalus elektros perdavimo pralaidumas iš Baltarusijos į Lietuvą, priklauso, koks bus nustatomas komercinis arba kitaip – grynasis (angl. Net Transfer Capacity, NTC) pralaidumas iš Rusijos į Latviją. Latvijos ir Estijos taikomoje dvišalėje metodikoje yra vertinamas Baltarusijos–Lietuvos elektros jungties maksimalus perdavimo pralaidumas.
 
Lietuva savo importą iš Baltarusijos jau yra apribojusi stabdydama tiesioginius komercinius elektros srautus per Lietuvos-Baltarusijos skerspjūvį 2020 m. lapkričio 3 d., kai Astravo atominė elektrinė (AE) pradėjo gaminti elektrą. Tačiau iki liepos 12 d., kai Astravo AE pirmasis blokas buvo laikinai atjungtas nuo energetikos sistemos, Baltarusijoje pagaminta elektra vis tiek patekdavo į Baltijos šalių rinką. Todėl patvirtinus naują pralaidumo metodiką, šios galimybės bus apribotos.
 
„Litgrid“ primena, kad birželio pradžioje nesaugiai, skubotai, pažeidžiant tarptautines konvencijas pastatytai Baltarusijos atominei elektrinei (AE) Astrave gavus pirmojo energijos bloko pramoninio naudojimo leidimą, „Litgrid“ informavo kitų BRELL sutarties šalių, tarp jų ir Baltarusijos, operatorius, apie pradedamą teisinį procesą perimti visų jungčių su Baltarusija fizinių pralaidumų valdymą. 
 
Lietuvos elektros energetikos sistema istoriškai veikia sinchroniškai su IPS/UPS sistema, jungiančia BRELL šalių - Baltarusijos, Rusijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos - sistemas. 2025 metais planuojama įgyvendinti Baltijos šalių sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais, tam „Litgrid" tiesia naują jungtį su Lenkija bei stiprina vidinius elektros perdavimo tinklus, ruošia sistemas atsijungimui nuo IPS/UPS ir savarankiškam dažnio valdymui.