Naujienos

2020-04-06

Mažėjant vartojimui, didmeninė elektros kaina augo 5 %

Mažėjant elektros energijos vartojimui, praėjusią savaitę vidutinė didmeninė elektros kaina Lietuvoje kito nežymiai: kovo 30 – balandžio 5 d. fiksuotas 5 % augimas ir pasiekta vidutinė 21,4 Eur/MWh kaina.
Tuo metu „Nordpool“ sistemos kaina mažėjo jau ketvirtą savaitę iš eilės vidutiniškai po 19 %. Kaimyninėse Latvijoje ir Estijoje elektros vidutinė elektros kaina kilo 8 % ir siekė 22,0 EUR/MWh.
„Nepaisant permainingų praėjusios savaitės orų, kai naktimis termometro stulpelis krisdavo žemiau 0, Lietuvos suvartojimas nuosekliai mažėjo ir lyginant su praėjusia savaite buvo dar 2 % mažesnis. Kalbant apie šiomis sąlygomis fiksuotą didmeninės kainos augimą Lietuvoje, matome, kad šį pokytį labiausiai lėmė paklausa Švedijos ketvirtojoje prekybos zonoje, iš kurios jungtimis elektra iškeliauja į tokias dideles rinkas kaip Lenkija bei Danija, ir mes dėl jos konkuravome – daugiau kaip pusė importo Lietuvą pasiekė būtent iš Švedijos“, - sako Liutauras Varanavičius, elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ Strategijos departamento vadovas.
Lietuvoje vietinė elektros gamyba lyginant su savaite prieš tai augo 27 % ir užtikrino 37 % šalies elektros energijos suvartojimo (pagaminta 80 GWh, suvartojimas siekė 215 GWh). Vėjo elektrinės praėjusią savaitę pagamino beveik pusę - 46 % - Lietuvoje pagamintos elektros energijos, šiluminės elektrinės – 14 %, hidroelektrinės – 10 %, kitos elektrinės - 30 %.
Stipriai, net 179 % išsaugo vėjo jėgainėse pagamintos elektros energijos. Tuo metu šiluminės elektrinės pagamino 11 % daugiau, o hidroelektrinių gamyba krito šiek tiek daugiau kaip per pusę - 56 %.
Pagal importo/eksporto (saldo) santykį, 65 % mūsų šalies elektros energijos suvartojimo* buvo importuota, o bendras importo srautas augo nežymiai, vos 1 %. Importo struktūra: 29 % iš trečiųjų šalių, 54 % iš Švedijos, 8 % iš Latvijos ir 9 % iš Lenkijos. Bendras elektros srautas iš Lietuvos augo 74 %. Lietuvos eksporto srauto pasiskirstymas: 64 % Lenkijos ir 36% Latvijos kryptimis.
Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 55 %, o Lietuvos kryptimi 24 %. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 99 %, o Švedijos kryptimi 0 %.
 
 
 
 
 
** Suvartojimas (pagal ENTSO-E consumption) – yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis be KHAE užkrovimui suvartotos elektros energijos.
** Elektros energijos poreikis yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis su Kruonio HAE užkrovimui suvartotos elektros energijos.
*** „Litgrid" savaitinėse apžvalgose analizuojami „Nord Pool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo/eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei Baltijos šalių generacijos pokytis.
 
Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti: https://www.litgrid.eu/index.php/sistemos-duomenys/79