Naujienos

2022-03-18

„Litgrid“: 2021 metais įgyvendinti tikslai užtikrina elektros sistemos saugumą

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ paskelbė audituotų finansinių ataskaitų rinkinį ir metinį pranešimą už praėjusius metus. Bendrovė 2021 m. sėkmingai įvykdė elektros tiekimo patikimumo ir strateginių projektų įgyvendinimo tikslus, užtikrinančius šalies elektros energetikos saugumą.  
 
„Vienas svarbiausių praėjusių metų darbų – užbaigtas Lietuvos jungties su Lenkija - „LitPol Link“ - išplėtimo projektas, kurio rezultatas – paruošta sinchroninė elektros jungtis su kontinentine Europa. Užbaigę projektą sėkmingai atlikome pagalbos iš Lenkijos sistemos bandymą ir užsitikrinome, kad esant poreikiui strateginiai partneriai Lenkijoje mums padės. Šie darbai, kartu su kitais pasiekimais įgyvendinant strateginius projektus, leidžia mums šiuo metu drąsiai teigti, kad Lietuvos elektros perdavimo sistemos saugumas yra užtikrintas. Aišku, turime judėti toliau: šiemet tęsiame kitus svarbius sinchronizacijos projektus, įskaitant jūrinę jungtį su Lenkija „Harmony Link“ bei sinchroninių kompensatorių įrengimą. Atliksime visos Lietuvos elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą, pirmą kartą savarankiškai valdysime visus sistemos rodiklius, taip pat ir dažnį. Visa tai vis labiau priartina mus prie pilnaverčio įsijungimo į kontinentinės Europos šalių elektros sistemą“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
Pasak jo, tarp kitų svarbių „Litgrid“ 2021 m. įgyvendintų tikslų yra elektros tiekimo patikimumo užtikrinimas: pagrindiniai rodikliai ne tik atitiko tikslus, bet ir buvo geresni nei 2020 metais. Operatoriaus atsakomybei priskiriamų nutraukimų vidutinė trukmė pernai siekė 0,112 min., kai užpernai šis rodiklis buvo 0,209 minutės. Tuo tarpu neperduotos energijos kiekis sudarė 3,356 MWh, kai 2020 m. jis buvo 6,213 MWh.  Bendrovė taip pat įgyvendino apribojimus Baltarusijoje pagamintai elektrai, užkardydama Astravo AE elektros kelią į Lietuvą.
„Besiruošdami sinchronizacijai, paraleliai vykdome tyrimus ir projektus, kurie kloja pamatus ateities energetikai. Ruošiamės jūrinio vėjo integravimui į Lietuvos perdavimo tinklą, kitų atsinaujinančių išteklių energijos plėtrai. Praėjusiais metais taip pat pirmieji Baltijos šalyse prie elektros perdavimo tinklo prijungėme pilotinę 1 MW bateriją ir išbandėme jos galimybes ne tik balansuojant elektros gamybą ir vartojimą, bet ir atliekant visą eilę kitų funkcijų. Bandymai parodė, kad į sistemą galime integruoti galingus energijos kaupiklius ir tokiu būdu pasiekti tiek energetinio saugumo, tiek platesnių atsinaujinančių išteklių panaudojimo tikslų“, – sako R. Masiulis.
 
Įgyvendinti tikslai
 
2021 m. „Litgrid“ baigė tris sinchronizacijos projektus – „LitPol Link“ jungties išplėtimo, Šiaurės Rytų Lietuvos tinklo optimizavimo ir avarinio prisijungimo prie Lenkijos. Iš viso šiuo metu baigti 6 iš 20 projektų arba virš 40 proc. visų sinchronizacijai reikalingų darbų. Baltijos šalys planuoja prie Kontinentinės Europos sinchroninės zonos prisijungti 2025 metais. Šių metų pradžioje ES šalims pritarus skirti 170 mln. eurų dotacijų, bendra parama sinchronizacijai viršijo 1,2 mlrd. eurų.
Per praėjusius metus „Litgrid“ taip pat pasirašė sutartį dėl trijų sinchroninių kompensatorių įsigijimo ir instaliavimo. Šie įrenginiai skirti užtikrinti patikimą tinklo veikimą, kai didelė dalis sistemoje vartojamos elektros yra gaminama atsinaujinančių išteklių elektrinėse arba gaunama per nuolatinės srovės jungtis. 
 
Finansiniai rezultatai
 
Audituotais duomenimis, „Litgrid“ pajamos 2021 m. siekė 270,6 mln. eurų ir buvo 30  proc. didesnės negu 2020 metais. Bendrovės pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) buvo 46,2 mln. eurų — 11 proc. mažesnis negu buvo 2020 metais. Bendrovės grynasis pelnas buvo 20 mln. eurų, 25 proc. mažesnis nei 2020 m.
Bendrovės rezultatams daugiausia įtakos turėjo išaugusios rinkos elektros kainos ir dėl to ženkliai išaugusios elektros kompensavimo sąnaudos technologiniuose energetikos tinklo įrenginiuose.
Per 2021 m. „Litgrid“ investicijos siekė 53,1 mln. eurų, iš jų 64 proc. skirta strateginiams ir valstybei svarbiems elektros energetikos projektams įgyvendinti, 36 proc. — perdavimo tinklo rekonstrukcijai ir plėtrai bei veiklos palaikymui.